Labels

11/05/2018

Zupa krem z fioletowej marchwi - Violet Carrot Creme Soup Recipe - Vellutata di carote viola

#SmakoykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicaciesk
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
6-7 dużych fioletowych marchewek/ 6-7 big violet carrots/ 6-7 carote viola grandi
1/2 korzenia pietruszki/ 1/2 parsnip/ 1/2 di prezzemolo radice
ok. 3 szklanek wrzątku/ 3 cups boiling water/ 3 tazze di acqua bollente
2-3 ziemniaki/ 2-3 potatoes/ 2-3 patate
2 cebulki / 2 small onions/ 2 scalogni
łodyga selera naciowego/  1 small celery/ 1 piccola costola di sedano
szczypta mielonego kminku/ a pinch of ground caraway seeds/ un pizzico di cumino macinato
łyżka suszonych warzyw/ 1 tbs dry vegetables/ 1 cucchiaio di verdure secche o dadino di brodo
kilka ząbków czosnku/ 2-4 garlic cloves/ 2-3 spicchi d'aglio
szczypta majeranku/ marjoram/ maggiorana
sól do smaku/ salt to taste/ sale a piacere

Polski
Wykonanie: Pokroić marchew i ziemniaki (uprzednio obrane), dodać jedną z cebulek, zalać 3 szklankami wrzątku, posolić, ugotować i zmiksować. (Można dodać też do zupy łodygi zielonej pietruszki, ale trzeba je usunąć przed miksowaniem).  Drugą cebulę posiekać i podsmażyć na oliwie, posypać suszem warzywnym, by nabrała smaku i wrzucić do zupy wraz z czosnkiem, majerankiem i kminkiem tuż przed miksowaniem. Jeśli wolimy zupę mniej gęstą, dolać wrzątku, wymieszać. Posypać siekaną zieloną cebulką lub szczypiorkiem i udekorować plasterkami surowej fioletowej marchwi (opcjonalnie).

English
Method: Fry the onions and dry vegetables in olive oil over medium heat until become translucent and add it to the carrots and potatoes together with the caraway seeds, garlic and marjoram. In the meantime slice carrots and potatoes, pour in 3 cups of boiling water, cook and salt to taste, then blend everything well. Decorate with fresh carrot slices.

Italiano
Come si fa: Tagliare carote e patate e far cuocere in acqua o brodo bollente (3 tazze), con un po' di sale a piacere e poi frullare il tutto. Rosolare le cipolle con un po' d'olio d'oliva ed aggiungerle alla minestra assieme con aglio, maggiorana e cumino e frullare il tutto un'altra volta. Decorare con le fettine di carota cruda tagliata fino.

No comments:

Post a Comment