Labels

Lunch (198) Pranzo (197) Obiad (191) Cena (161) Cakes (146) Ciasta (144) Torte (140) Tea cakes (134) Ciastka (127) Dolcetti (123) Supper (116) Dolci (98) Kolacja (97) Cookies (93) Desery (90) Desserts (90) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (34) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Contorni (24) Drinks (24) Bevande (23) Napoje (23) Breakfasts (22) Antipasti (21) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Akcje kulinarne (16) Pancakes (16) Le crepes (15) Naleśniki (15) Gratin (14) Zapiekanka (14) Preserves (11) Przetwory (11) Konkurs (10) Confetture (7) Marmellate (6) Biscotti salati (5) Colazioni (3) Śniadanie (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

02/01/2016

Kotlety cielęce w parmezanie - Veal cutlets with Parmesan - Cotolette di vitello impanate con parmigiano


Kalabryjski przepis mojej Teściowej z Monterosso Calabro/
 My Mother-in-law's Calabrian recipe from Monterosso Calabro/ 
Una ricetta calabrese di mia Suocera di Monterosso Calabro

Polish/English/Italian
Wykonanie/ Directions/ Come si fa:

1. Cienkie plastry mięsa cielęcego myjemy i bijemy lekko tłuczkiem./ Wash the fine slices of veal, and tenderize them  a bit./ Lavare la carne di vitello tagliata in pezzi finissimi ed ammorbidirla un po'. 

2. Solimy kawałki./ Salt the slices./ Mettere sale sulla carne.

3. Kąpiemy w zmąconym jajku. / Scramble an egg and cover the veal slices with it./ Bagnare la carne nell'uovo sbattuto.


4. Obtaczamy w bułce tartej zmieszanej z tartym parmezanem (najlepiej przyklepać dodatkowo palcami parmezan z bułką tartą - polecam więcej parmezanu, a mniej bułki)./ Toss them with breadcrumbs mixed with grated Parmesan cheese./ Ricoprire la carne con pan grattato mischiato con parmigiano grattugiato.


5. Pieczemy w piekarniku skropione oliwa z oliwek w temperaturze 200°C przez kilka minut./  Bake them at 400 °F for several minutes./ Far cuocere in forno caldo a 200°C per alcuni minuti .



6. Można podać z ziemniakami gotowanymi na parze i surówką z białej kapustyYou can serve the chicken breasts with potatoes and white cabbage salad./ Si può servire con le patate cotte al vapore e l'insalata con cavolo crauto e mela grattugiata.