Labels

Lunch (188) Pranzo (188) Obiad (182) Cena (151) Cakes (143) Ciasta (141) Torte (137) Tea cakes (128) Ciastka (121) Dolcetti (117) Supper (108) Dolci (93) Kolacja (93) Cookies (87) Desery (85) Desserts (85) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (33) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (25) Zupy (25) Contorni (24) Minestroni (24) Antipasti (21) Breakfasts (21) Drinks (21) Bevande (20) Napoje (20) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Gratin (14) Pancakes (14) Zapiekanka (14) Akcje kulinarne (13) Le crepes (13) Naleśniki (13) Preserves (10) Przetwory (10) Konkurs (9) Confetture (6) Biscotti salati (5) Marmellate (5) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Śniadanie (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

02/04/2014

Lasagne z ricottą i szpinakiem - Lasagna with ricotta and spinach - Lasagne alla ricotta e spinaci

Smakołyki Angeli via Facebook
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/ Ingredienti
16 płatów makaronu lasagne/ 16 lasagna noodles/ 16 sfoglie di lasagne
1kg-800 g ugotowanego szpinaku/ 1kg - 800 g cooked spinach/ 1kg - 800 g di                                                                                                                spinaci cotti
600-700 ml beszamelu*/600-700 ml béchamel/ 600-700 ml di besciamella
1 cebula/ 1 onion/ 1 cipolla
400 g mozzarelli/ 400 g sliced mozzarella/ 400 g di mozzarella
1-2 jajka/ 1-2 fresh eggs/ 1-2 uova fresche
100 g parmezanu/ 100 g Parmesan/ 100 g di parmigiano
sól/ salt/ sale
olej z oliwek/ olive oil/ olio di oliva

(Naczynie na lasagne 35/28 cm, the recipe for 35/28 cm lasagna pan, ricetta per la lasagnera di 35/28 cm) 

Polski
Wykonanie:
Naczynie na lasagne natłuścić i wyłożyć warstwą beszamelu, ułożyć 6 płatów lasagni na dno i przykryć kolejną warstwą beszamelu. Szpinak wymieszać z olejem z oliwek, dodać i ponownie wymieszać z uprzednio podsmażoną cebulką i ricottą i surowym jajkiem, lub jajkami, dosolić do smaku. Pierwszą warstwę szpinaku wyłożyć na lasagne, przykryć pokrojonymi na plastry mozzarellami (lub serem do pizzy czy jakimkolwiek serem żółtym), położyć kolejne 6 płatów lasagni, po czym pokryć je beszamelem i nałożyć drugą i ostatnią warstwę szpinaku, ułożyć na nią resztę mozzarelli i przykryć ostatnimi sześcioma płatami lasagni. Płaty pokryć ostatnią warstwą beszamelu i posypać parmezanem. Piec w 180-200 st. ok. 40-50 minut.

Beszamel "po mojemu":
Ponieważ jestem Polką, przyzwyczajoną do robienia budyniów, wykonuję sos beszamelowy jak budyń, nie tak jak powinno się go robić, (co można obejrzeć tutaj). Używam tych samych składników: 1 litr mleka, 100 g masła, 100 g mąki pszennej i tartą gałkę muszkatołową, sporą szczyptę soli, ale gotuję jak budyń. Do małego naczynia wsypuję mąkę, rozrabiam w małej ilości zimnego mleka, dolewam mleka, by nieco rozcieńczyć roztwór. Gotuję resztę mleka, pod koniec gotowania dodaję masło, gałkę i sól, gotujące się mleko zalewam roztworem mąki i mleka, szybko, energicznymi ruchami, ciągle mieszając, jak budyń. W smaku i konsystencji "mój" beszamel nie różni się bardzo od tego właściwego.


English and Italian versions on request....