Labels

Lunch (189) Pranzo (189) Obiad (183) Cena (152) Cakes (144) Ciasta (142) Torte (138) Tea cakes (129) Ciastka (122) Dolcetti (118) Supper (109) Dolci (94) Kolacja (94) Cookies (88) Desery (86) Desserts (86) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (33) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Contorni (24) Drinks (22) Antipasti (21) Bevande (21) Breakfasts (21) Napoje (21) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Gratin (14) Pancakes (14) Zapiekanka (14) Akcje kulinarne (13) Le crepes (13) Naleśniki (13) Preserves (10) Przetwory (10) Konkurs (9) Confetture (6) Biscotti salati (5) Marmellate (5) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Śniadanie (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

06/04/2014

Kotleciki z piersi z kurczaka - Cutlets from chicken breasts - Cotolette di petto di pollo

Smakołyki Angeli na Facebook

Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/ Ingredienti
250 g piersi z kurczaka/250 g chicken breast/ 250 g di petto di pollo
1 jajko/ 1 egg/ 1 uovo
6 łyżeczek mąki pszennej/ 6 teaspoonfuls plain white flour/ 6 cucchiaini di farina 0 oppure 00
6 łyżek bułki tartej/ 6 spoons breadcrumbs/ 6 cucchiai di pangrattato
olej do smażenia/ oil/ olio per friggere
sól/ salt/ sale

Polish/English/Italian
Wykonanie/ Directions/ Come si fa:

1. 
Mięso myjemy, kroimy i bijemy lekko tłuczkiem./ Wash the meat, cut it into pieces you like best and tenderise it a bit./ Lavare, tagliare come più vi piace ed ammorbidire la carne.

2. 
Solimy kawałki./ Salt the breasts./ Mettere sale sulla carne.

 3. 
Obtaczamy kawałki piersi w mące (mniej więcej łyżeczka mąki na kawałek piersi)./ Toss the breasts with flour (more or less one teaspoon for one piece)/ Mettere la farina sulla carne.


4. 
Kąpiemy w zmąconym jajku. / Scramble an egg and cover the breasts with it./ Bagnare la carne nell'uovo sbattuto.

5. 
Obtaczamy w bułce tartej./ Toss them with breadcrumbs./ Ricoprire la carne con pangrattato.

7. 
Smażymy./ Fry them./ Soffriggere.

8. 
Można podać z ziemniakami gotowanymi na parze i surówką z białej kapusty/ You can serve the chicken breasts with potatoes and white cabbage salad./ Si può servire con le patate cotte al vapore e l'insalata con cavolo crauti e mela grattugiata.