Labels

Lunch (188) Pranzo (188) Obiad (182) Cena (151) Cakes (143) Ciasta (141) Torte (137) Tea cakes (128) Ciastka (121) Dolcetti (117) Supper (108) Dolci (93) Kolacja (93) Cookies (87) Desery (85) Desserts (85) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (33) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (25) Zupy (25) Contorni (24) Minestroni (24) Antipasti (21) Breakfasts (21) Drinks (21) Bevande (20) Napoje (20) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Gratin (14) Pancakes (14) Zapiekanka (14) Akcje kulinarne (13) Le crepes (13) Naleśniki (13) Preserves (10) Przetwory (10) Konkurs (9) Confetture (6) Biscotti salati (5) Marmellate (5) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Śniadanie (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

22/04/2014

Bułki/lingi cebulowe - Onion bread - Pane alla cipolla e formaggio





Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
500 g mąki pszennej/ 500 g all purpose white flour (4 cups)/ 500 g di farina tipo 0
1 cebula czerwona/ 1 red onion/ 1 cipolla rossa
250 ml ciepłej wody/ 250 ml warm water/ 250 ml acqua tiepida
1 łyżeczka soli/ 1 teaspoon salt/ 1 cucchiaino di sale
1 łyżeczka musztardy/ 1 teaspoon mustard/ 1 cucchiaino di senape
100 g tartego sera np. emmentaler, parmezan/ 100 g grated cheese such as Parmesan/ 100 g fontina emmenthal grattugiata oppure parmiggiano grattugiato
3 łyżeczki cukru/ 3 teaspoons sugar/ 3 cucchiaini di zucchero
1 paczka drozdży instant/ 1 pack dried yeast/ 1 bustina di lievito di birra
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego/ 1/2 teaspoon white pepper/ 1/2 cucchiaino di                                                                                                        pepe bianco
1 łyżka oleju z oliwek/ 1 tablespoon olive oil/ 1 cucchiaio di olio di oliva



Polish/ Italian
Wykonanie/ Come si fa:

Polish
Cebulę drobno pokroić, 5 minut podsmażyć na oleju, dodać 1 łyżeczkę cukru i kontynuować kolejne 5 minut do uzyskania karmelizacji cebulki.

Resztę składników wyrobić, minimum 10 minut, odstawić w ciepłe miejsce na minimum 1/2 godziny, przykryć mokrą ściereczką. Wymieszać z ciepłą jeszcze cebulką i wyłożyć w formie długich bułek/ lingów na wysmarowaną smalcem blachę, odstawić w ciepłe miejsce do wyruszania i piec w ok. 200 stopniach.

Italian
Scaldate l'olio in una padella antiaderente, aggiungete la cipolla tagliata e soffriggete a fuoco medio per 5 minuti. Cospargete con 1 cucchiaino di zucchero e friggete per altri 5 minuti finché la cipolla non si caramella leggermente. Lasciare raffreddare.

Lavorare gli ingredienti, tranne olio d'oliva, cipolla e 1 cucchiaino di zucchero che avete già usato, invece di loro mettete la cipolla caramellata,  per circa 10 minuti ottenere l'impasto del pane. Lasciate a lievitare nel luogo tiepido, dopo formare i panini lungi e cuocere in forno a 200° C, per 35 - 40 minuti.





Kttoś zapytał mnie, czy może zrobić inny kształt, tradycyjnej bułki. No jasne! Oto one:/Someone has asked me if they could form round bread. Sure! Here it is:/ Qualcuno mi ha chiesto se si può fare la pagnotta. Certo! Eccola: 







A dziś tj. 6 maja upiekłam chlebek właśnie z tego przepisu, ale z mąki z pełnego przemiału... oto on/ Today (that is 6 May 2014) I baked bread following this recipe, I used the whole meal flour, though. Here it is:/ Oggi (6 maggio) ho fatto il pane seguendo questa ricetta, ma ho usato la farina integrale per il pane. Ecco la foto: