Labels

13/05/2014

Cielęcina duszona na maśle i cebuli - Stewed Veal Chops With Butter And Onions - Stufato di vitello al burro e cipolle

Smakołyki Angeli na Facebooku

Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
1/2 kg cielęciny bez kości/ 1/2 kg  organic veal chops/ 1/2 chilo di vitello
1 duża cebula/ 1 big onion/ 1 cipolla grande
50 g masła/ 50 g butter/ 50 g di burro
woda do podlania/ water to stew/ acqua per cucinare
sól/ salt/ sale

Polish
Wykonanie: Umytą cielęcinę pokroić w kostkę, pierw podsmażyć na maśle i siekanej cebulce (najlepiej, jeśli użyjemy jasną cebulę. z ww przyczyn), później przykryć naczynie i podlewać wodą do uduszenia, na końcu odparować wodę. Tak cielęcinę gotowała moja Babcia, tak ja gotuje moja Mama i tak najbardziej smakuje i mnie! Propozycje podania: z ziemniakami ugotowanymi na parze, mizerią, sałatą skropioną śmietana, marchwią gotowaną... Można tez pierw podsmażyć cielęcinę na oleju z cebulą, a masło dodać dopiero pod koniec gotowania....

English
Method: In hot saute pan season and sear a bit the veal chops until golden brown in 3,5 tablespoons butter and chopped onions (I suggest you should use white or yellow onions for aesthetic reasons). Then reduce heat to medium and cover the pan pouring some water from time to time until the veal is soft and the water evaporates. Serve the chops with potatoes cooked with vapor and some salad leaves sprinkled with cream or cooked carrots.

Italiano
Come si fa: Lavare e tagliare la carne, soffriggere con la cipolla tagliata e burro sulla padella per qualche minuto, poi coprire la padella e ogni tanto aggiungere un po' di acqua così si cuoce bene e non brucia. Quando la carne è morbida, lasciamo evaporare l'acqua e serviamo con le patate cotte sotto vapore, qualche foglia di insalata romana spruzzata con la panna fresca oppure con le carote lesse.


Uwaga: ciemny kolor cielęciny na powyższym zdjęciu, spowodowany czerwoną cebulą, która zafarbowała i mięso i sos ;-). The dark veal colour in the photo is caused by red onions ;-). Il colore scuro della carne di vitello nella foto è causato dalla cipolla rossa ;-).