Labels

09/05/2014

Farinata (włoski placek z ciecierzycy) - Farinata (Ligurian chickpea pancake/flat-bread) - Farinata/ Cecìna



Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti

1. Farinata
250 g mąki z ciecierzycy/ 250 g chickpea flour/ 250 g di farina di ceci
800 ml wody/ 800 ml water/ 800 ml di acqua
sól i pieprz do smaku/ salt and paper to taste/ sale e pepe
oliwa z oliwek na blachę/ olive oil/ olio di oliva



2. Dodatki/ Seasonong/Condimento
1 nieduża cebula/ 1 small onion/ 1 cipolla piccola
50 g boczku lub kiełbaski/ 50 g bacon or sausage/ 50 g di pancetta o salsiccia
kilka oliwek zielonych lub czarnych/ several green or black olives/ qualche oliva                                                                                                              nera o verde
100 g potartego sera żółtego/ 100 g grated cheese/ 100 g di formaggio grattugiato



Polski
Wykonanie:
Najlepiej przygotować farinatę wieczór przed pieczeniem, by zostawić ja na noc do powiększenia objętości.

Wymieszać mąkę z wodą, dodając na początku małą ilość wody, doprawić solą i pieprzem i odstawić na noc (tak sugerują Liguryjczycy, którzy farinatę wymyślili, w wielu przepisach można znaleźć krótszy okres "leżakowania" mikstury, ale nie polecam).

Nazajutrz pieczemy farinatę. Natłuszczamy blachę obficie oliwą, gdyż mąka z ciecierzycy wchłania oliwę bardzo mocno. Możemy upiec farinatę już na takim etapie w piekarniku nagrzanym do 180-200 st., albo nałożyć na nią dodatki, jak na pizzę i dopiero wtedy upiec. Na zdjęciach farinata prosta, jak również z dodatkami. Najlepiej piec na blaszkach tzw. teflonowych, inaczej przywiera. Nie stosujemy papieru do pieczenia!

Przepis ten jest skatalogowany na moim blogu Lokalne smakołyki. - Katalog przepisów kulinarnych miast, wsi i wiosek z Polski i całego świata od A do Z.

PS. Farinatę z cebulą, sardelkami i cukinią znajdziecie TUTAJ.


Italiano
Come si fa:
Stemperare la farina di ceci in acqua in modo da formare una pastella liquida. Mescolare in modo che non si formino grumi. Aggiungere sale e pepe a piacere ed un rametto di rosmarino e lasciare riposare per tutta la notte.

Rimuovere il rosmarino (volendo si può lasciare le foglie) ed aggiungere 2 cucchiai d'olio, mescolando il tutto.

Versare in una teglia piana uno strato di un centimetro ricoperta d'olio, decorare con il condimento e cuocere per 15-20 minuti circa nel forno già caldo a circa 200 °C.






English versions soon...