Labels

Lunch (189) Pranzo (189) Obiad (183) Cena (152) Cakes (144) Ciasta (142) Torte (138) Tea cakes (129) Ciastka (122) Dolcetti (118) Supper (109) Dolci (94) Kolacja (94) Cookies (88) Desery (86) Desserts (86) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (33) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Contorni (24) Drinks (22) Antipasti (21) Bevande (21) Breakfasts (21) Napoje (21) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Gratin (14) Pancakes (14) Zapiekanka (14) Akcje kulinarne (13) Le crepes (13) Naleśniki (13) Preserves (10) Przetwory (10) Konkurs (9) Confetture (6) Biscotti salati (5) Marmellate (5) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Śniadanie (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

09/05/2014

Farinata (włoski placek z ciecierzycy) - Farinata (Ligurian chickpea pancake/flat-bread) - Farinata/ Cecìna



Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti

1. Farinata
250 g mąki z ciecierzycy/ 250 g chickpea flour/ 250 g di farina di ceci
800 ml wody/ 800 ml water/ 800 ml di acqua
sól i pieprz do smaku/ salt and paper to taste/ sale e pepe
oliwa z oliwek na blachę/ olive oil/ olio di oliva



2. Dodatki/ Seasonong/Condimento
1 nieduża cebula/ 1 small onion/ 1 cipolla piccola
50 g boczku lub kiełbaski/ 50 g bacon or sausage/ 50 g di pancetta o salsiccia
kilka oliwek zielonych lub czarnych/ several green or black olives/ qualche oliva                                                                                                              nera o verde
100 g potartego sera żółtego/ 100 g grated cheese/ 100 g di formaggio grattugiato



Polski
Wykonanie:
Najlepiej przygotować farinatę wieczór przed pieczeniem, by zostawić ja na noc do powiększenia objętości.

Wymieszać mąkę z wodą, dodając na początku małą ilość wody, doprawić solą i pieprzem i odstawić na noc (tak sugerują Liguryjczycy, którzy farinatę wymyślili, w wielu przepisach można znaleźć krótszy okres "leżakowania" mikstury, ale nie polecam).

Nazajutrz pieczemy farinatę. Natłuszczamy blachę obficie oliwą, gdyż mąka z ciecierzycy wchłania oliwę bardzo mocno. Możemy upiec farinatę już na takim etapie w piekarniku nagrzanym do 180-200 st., albo nałożyć na nią dodatki, jak na pizzę i dopiero wtedy upiec. Na zdjęciach farinata prosta, jak również z dodatkami. Najlepiej piec na blaszkach tzw. teflonowych, inaczej przywiera. Nie stosujemy papieru do pieczenia!

Przepis ten jest skatalogowany na moim blogu Lokalne smakołyki. - Katalog przepisów kulinarnych miast, wsi i wiosek z Polski i całego świata od A do Z.

PS. Farinatę z cebulą, sardelkami i cukinią znajdziecie TUTAJ.


Italiano
Come si fa:
Stemperare la farina di ceci in acqua in modo da formare una pastella liquida. Mescolare in modo che non si formino grumi. Aggiungere sale e pepe a piacere ed un rametto di rosmarino e lasciare riposare per tutta la notte.

Rimuovere il rosmarino (volendo si può lasciare le foglie) ed aggiungere 2 cucchiai d'olio, mescolando il tutto.

Versare in una teglia piana uno strato di un centimetro ricoperta d'olio, decorare con il condimento e cuocere per 15-20 minuti circa nel forno già caldo a circa 200 °C.






English versions soon...