Labels

Lunch (189) Pranzo (189) Obiad (183) Cena (152) Cakes (144) Ciasta (142) Torte (138) Tea cakes (129) Ciastka (122) Dolcetti (118) Supper (109) Dolci (94) Kolacja (94) Cookies (88) Desery (86) Desserts (86) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (33) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Contorni (24) Drinks (22) Antipasti (21) Bevande (21) Breakfasts (21) Napoje (21) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Gratin (14) Pancakes (14) Zapiekanka (14) Akcje kulinarne (13) Le crepes (13) Naleśniki (13) Preserves (10) Przetwory (10) Konkurs (9) Confetture (6) Biscotti salati (5) Marmellate (5) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Śniadanie (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

19/05/2014

Muffinki czekoladowo kawowe - Chocolate & coffee muffins - Muffins al cioccolato


Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
280 g mąki/ 280 g plain white flour/ 280 g di farina
230 g cukru/ 230 g sugar/ 230 g di zucchero
100 g gorzkiej czekolady/ 100 g dark chocolate/ 100 g di cioccolato fondente
200 g śmietany/ 200 g cream/ 200 g di panna
100 g masła/ 100 g butter/ 100 g di burro
3 łyżeczki proszku do pieczenia/ 3 tea spoons backing powder/ 3 cucchiaini di                                                                                                         lievito per i dolci
2 jajka/ 2 eggs/ 2 uova
2 łyżki kakao/ 2 spoons cocoa/ 2 cucchiai di cacao
4 łyżeczki kawy instant/ 4 tea spoons coffee instant/ 4 cucchiaini di caffè                                                                                                                              instantaneo

Polish version
Wykonanie:
Zmiękczyć masło lub roztopić z czekoladą, masłem i cukrem (ostudzić), ubić białka, dodać żółtka, ubijając dalej na mniejszych obrotach, dodać powolutku resztę składników, nadal ubijając.

(Można też spróbować sposobu ucieranego, jak w oryginalnym przepisie, ale to jest więcej pracy, a efekt ten sam). Wstawić foremki papierowe do muffinkowych otworów (lub piec bezpośrednio w papierowych foremkach, jak na fotografii).

Piec w 190 st. przez ok. 25 minut.

Italian version
Come si fa:
Ammorbidire il burro, poi montarlo con lo zucchero fino a ottenere una crema. Incorporare le uova, la panna e il burro morbido e montare lentamente tutto con cura.

Mescolare la farina con il lievito, aggiungere il cioccolato grattugiato e amalgamare bene gli ingredienti mescolando dal basso verso l'alto.

Inserire i pirottini negli spazi appositi presenti nello stampo per i muffins, riempirli a metà con il composto e cuocere in forno preriscaldato a 190 gradi per circa 25 minuti.