Labels

19/05/2014

Muffinki czekoladowo kawowe - Chocolate & coffee muffins - Muffins al cioccolato


Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
280 g mąki/ 280 g plain white flour/ 280 g di farina
230 g cukru/ 230 g sugar/ 230 g di zucchero
100 g gorzkiej czekolady/ 100 g dark chocolate/ 100 g di cioccolato fondente
200 g śmietany/ 200 g cream/ 200 g di panna
100 g masła/ 100 g butter/ 100 g di burro
3 łyżeczki proszku do pieczenia/ 3 tea spoons backing powder/ 3 cucchiaini di                                                                                                         lievito per i dolci
2 jajka/ 2 eggs/ 2 uova
2 łyżki kakao/ 2 spoons cocoa/ 2 cucchiai di cacao
4 łyżeczki kawy instant/ 4 tea spoons coffee instant/ 4 cucchiaini di caffè                                                                                                                              instantaneo

Polish version
Wykonanie:
Zmiękczyć masło lub roztopić z czekoladą, masłem i cukrem (ostudzić), ubić białka, dodać żółtka, ubijając dalej na mniejszych obrotach, dodać powolutku resztę składników, nadal ubijając.

(Można też spróbować sposobu ucieranego, jak w oryginalnym przepisie, ale to jest więcej pracy, a efekt ten sam). Wstawić foremki papierowe do muffinkowych otworów (lub piec bezpośrednio w papierowych foremkach, jak na fotografii).

Piec w 190 st. przez ok. 25 minut.

Italian version
Come si fa:
Ammorbidire il burro, poi montarlo con lo zucchero fino a ottenere una crema. Incorporare le uova, la panna e il burro morbido e montare lentamente tutto con cura.

Mescolare la farina con il lievito, aggiungere il cioccolato grattugiato e amalgamare bene gli ingredienti mescolando dal basso verso l'alto.

Inserire i pirottini negli spazi appositi presenti nello stampo per i muffins, riempirli a metà con il composto e cuocere in forno preriscaldato a 190 gradi per circa 25 minuti.