Labels

Lunch (189) Pranzo (189) Obiad (183) Cena (152) Cakes (144) Ciasta (142) Torte (138) Tea cakes (129) Ciastka (122) Dolcetti (118) Supper (109) Dolci (94) Kolacja (94) Cookies (88) Desery (86) Desserts (86) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (33) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Contorni (24) Drinks (22) Antipasti (21) Bevande (21) Breakfasts (21) Napoje (21) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Gratin (14) Pancakes (14) Zapiekanka (14) Akcje kulinarne (13) Le crepes (13) Naleśniki (13) Preserves (10) Przetwory (10) Konkurs (9) Confetture (6) Biscotti salati (5) Marmellate (5) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Śniadanie (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

07/05/2014

Orzechowiec z masą z kaszy manny - Sponge cake with semolina & nut custard - Torta con crema di semola e noci

Smakołyki Angeli na Facebook

Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti

1. Biszkopt/Sponge cake/Pan di Spagna
6 jaj/ 6 eggs/ 6 uova
200 g mąki tortowej/ 200 g plain white flour/ 200 g di farina tipo 00
180 g cukru/ 180 g sugar/ 180 g di zucchero
szczypta soli/ a pinch of salt/ pizzico di sale

2. Masa/ Custard/ Crema
180 g mielonych orzechów (np. włoskich)/ 180 g nuts/ 180 g di noci
1/2 szklanki kaszy manny/ 1/2 cup semolina/ 1/2 tazza di semola
1/2 litra mleka/ 500 ml milk/ 500 ml di latte
1/2 szklanki cukru/ 1/2 cup sugar/ 1/2 tazza di zucchero
180 g masła/ 180 g butter/ 180 g di burro
opakowanie cukru waniliowego/ 2 teaspoons vanilla extract/ vaniglia

3. Polewa kakaowa/ Chocolate/ Cioccolato
1/2 szklanki mleka/ 1/2 cup milk/ 1/2 tazza di latte
130 g margaryny/ 130 g margarine/  130 g di margarina
3-4 łyżki kakao/ 3-4 soup spoons cocoa/ 3-4 cucchiai di cacao
3/4 szklanki cukru/ 3/4 cup sugar/ 3/4 tazza di zucchero

4. Poncz/ Punch/ Punch
1/2 szklanki wody/ 1/2 cup water/ 1/2 tazza di acqua
kilka łyżek wódki/ 5-6 soup spoons vodka/ qualche cucchiaio di vodka
sok z 1 cytryny/ 1 lemon juice/ succo di limone

Polski
Wykonanie: 
1. Upiec biszkopt (ubić białka na sztywno z solą, dodać cukier (też można dodać trochę soku z cytryny) i ubić ponownie, delikatnie łyżką dodać mąkę i żółtka, wymieszać) w formie tortowej w ok. 200 st., po wyjęciu zostawić do osuszenia i przekroić na połowę wzdłuż, by powstały 2 blaty ciasta.

2. Ciasto nasączyć ponczem (składniki ponczu, za wyjątkiem cytryny, zagotować, po ochłodzeniu dodać sok z cytryny).

3. Z kaszy manny przygotować budyń, tj. zagotować mleko razem z masłem i cukrem, do gotującego wsypać powolutku grysiku i mieszać bez przerwy aż do uzyskania budyniowej masy. Można ugotować mleko bez masła, a masło dodać do gotowego, jeszcze ciepłego budyniu, żeby nie straciło witamin. Do jeszcze gorącej masy dodać mielone orzechy i dokładnie wymieszać.  Tak powstałą masą przełożyć 2 blaty biszkoptu.

4. Całe ciasto polać polewą (zagotować wszystkie składniki i odstawić na kilka minut). W cieście można zrobić wykałaczką dziurki, żeby masa lepiej wchłonęła do biszkoptu. Dobrze jest też je przełożyć powidłami śliwkowymi. Udekorować kawałkami orzechów. Smacznego!


English and Italian versions on request.........