Labels

12/05/2014

Rolada czekoladowa/ Biscuit chocolate roll/ Salame al cioccolato

Smakołyki Angeli na Facebooku

Trudno mi podać dokładne proporcje, gdyż zawsze robię wszystko "na oko", używając tego, co mam, resztek, które mi zostały, dlatego, za namową męża, podaję moją propozycję tego deseru. Jest on prosty do wykonania i zawsze "wychodzi", ale być może dla osób, bez praktyki brak proporcji będzie stanowić przeszkodę.

A zatem... trzeba nam trochę mleka wlać na dużą, szeroką, patelnię (np. 1/2 szklanki), dosypać cukru, cukru waniliowego.. i mieszać drewnianą łyżką, na wolnym ogniu, by się nie przypaliło, a by mleko odparowało (jak na kajmak). Dodać trochę kakao, wg gustu, czy jakąkolwiek czekoladę jaką mamy w domu, czy czekoladki... czy masę migdałową, marcepanową...a gdy konsystencja zrobi się gęstawa/gęsta, dodać masła lub margaryny wg gustu, mieszając nieustannie, jajko surowe (dobrze umyte), lub dwa jajka jak kto woli, jakiś likier, alkohol, wymieszać i odstawić z ognia. Można dodać bakalie, orzechy, migdały pod koniec gotowania...

Suche bułki, ciasteczka, biszkopty, wafle, które nam zostały, kruszymy i mieszamy z jeszcze ciepłą masą kajmakową (i bakaliami orzechami), poczekamy aż zaabsorbują masę i wlewamy na papier do pieczenia, zwijamy w tzw. roladę, zawiązujemy papier po obu końcach i wkładamy na min. kilka godzin do zamrażalnika. Wyciągamy z zamrażalnika minimum na 1/2 przed podaniem, kroimy w plastry, przechowujemy w lodówce.

Na zdjęciu rolada z ciasteczkami typu petitki, z domieszką masy marcepanowej i dodatkiem sproszkowanej skórki z mandarynki i migdałów.


Inne rolady czekoladowe w moim wykonaniu: Rolada czekoladowa 2Rolada kawowa.

English/ Italian versions HERE