Labels

Lunch (189) Pranzo (189) Obiad (183) Cena (152) Cakes (144) Ciasta (142) Torte (138) Tea cakes (129) Ciastka (122) Dolcetti (118) Supper (109) Dolci (94) Kolacja (94) Cookies (88) Desery (86) Desserts (86) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (33) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Contorni (24) Drinks (22) Antipasti (21) Bevande (21) Breakfasts (21) Napoje (21) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Gratin (14) Pancakes (14) Zapiekanka (14) Akcje kulinarne (13) Le crepes (13) Naleśniki (13) Preserves (10) Przetwory (10) Konkurs (9) Confetture (6) Biscotti salati (5) Marmellate (5) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Śniadanie (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

12/05/2014

Koperty z jabłkami - Apple pie envelopes - Bustine con le mele

Smakołyki Angeli via Facebook
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
5 szklanek mąki pszennej/ 5 cups white plain flour/ 5 tazze di farina tipo 00
200 ml śmietany/ 200 ml cream/ 200 ml di panna
2 jajka/ 2 eggs/ 2 uova
1 żółtko/ 1 yolk/ 1 albume
cukier waniliowy/ vanilla extract/ vaniglia
1 łyżeczka proszku do pieczenia/ 1 tea spoon baking powder/ 1 cucchiaino di lievito per i dolci
skórka otarta z cytryny/ grated lemon peel/ scorza di limone
sproszkowana skórka z mandarynki/ grated dried mandarin peel/ scorza di  mandarino secco
+
4 duże jabłka/ 4 big apples/ 4 mele grandi
kilka orzechów włoskich lub arachidowych/ alcune noci o arachidi
1 białko/ egg white/ 1 albume

Wykonanie/Come si fa:
Wszystkie składniki zagnieść na ciasto kruche. Rozwałkować na grubość 0.5 cm i pokroić w kwadraty o boku 8 cm. Na kwadraciki nałożyć kawałki jabłek (można posypać cynamonem), złożyć w koperty. Posmarować białkiem (widać różnicę na zdjęciach, bez białka są bledsze), nałożyć kawałek orzecha i piec ok 20-30 minut w temperaturze 180 st. Podawać posypane cukrem pudrem.

Fare l'impasto, mettere un pezzo delle mele dentro un quadrato di 8 cm, di larghezza circa 0,5 cm, e fare le bustine. Pitturare con l'albume sbattuto (si può spruzzare con un po' di cannella). Cuocere nel forno preriscaldato a 180 gradi per circa 20-30 minuti. Servire con lo zucchero a velo.