Labels

Lunch (188) Pranzo (188) Obiad (182) Cena (151) Cakes (143) Ciasta (141) Torte (137) Tea cakes (128) Ciastka (121) Dolcetti (117) Supper (108) Dolci (93) Kolacja (93) Cookies (87) Desery (85) Desserts (85) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (33) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (25) Zupy (25) Contorni (24) Minestroni (24) Antipasti (21) Breakfasts (21) Drinks (21) Bevande (20) Napoje (20) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Gratin (14) Pancakes (14) Zapiekanka (14) Akcje kulinarne (13) Le crepes (13) Naleśniki (13) Preserves (10) Przetwory (10) Konkurs (9) Confetture (6) Biscotti salati (5) Marmellate (5) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Śniadanie (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

13/05/2014

Kasza jęczmienna z makrelą w oleju i bakłażanem - Barley kasha with mackerel in oil and eggplant (aubergine) - Orzo con filetti di sgombro in olio e melanzana

Smakołyki Angeli via Facebook
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
250 g kaszy jęczmiennej/ 250 g barley kasha/ 250 g di orzo
650 ml wody/ 650 ml water/ 650 ml d'acqua
1 łyżka smalcu/ 1 table spoon lard/ 1 cucchiaio di strutto
1 średni bakłażan/ 1 small eggplant (aubergine)/ 1 melanzana piccola
1 cebula/ 1 onion/ 1 cipolla
125 g makreli w oleju/ 125 g mackerel in oil/ 125 g di sgombro in olio
ser do smaku/ cheese to taste/ formaggio


Polski/English/Italiano
Wykonanie/ Directions/ Come si fa:
Ugotować kaszę w 650 ml osolonej wody, z łyżką smalcu. Cebulę i bakłażan posiekać, usmażyć na oleju, poddusić jeśli trzeba. Wymieszać z z kaszą i makrelą. Podawać z tartym serem, np. parmezanem.

Cook the kasha in 650 ml water, one spoon of lard and salt to taste, chop the onion and eggplant and fry them over medium heat until the onions are translucent and the eggplants soft. Mix with the kasha and mackerel and serve with grated cheese such as parmesan.  

Cuocere l'orzo con 650 ml d'acqua e 1 cucchiaio di strutto. Soffriggere la cipolla e la melanzana, con un po' d'acqua se si brucia troppo. Mischiare bene con l'orzo e lo sgombro e servire con il parmigiano grattugiato.