Labels

Lunch (189) Pranzo (189) Obiad (183) Cena (152) Cakes (144) Ciasta (142) Torte (138) Tea cakes (129) Ciastka (122) Dolcetti (118) Supper (109) Dolci (94) Kolacja (94) Cookies (88) Desery (86) Desserts (86) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (33) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Contorni (24) Drinks (22) Antipasti (21) Bevande (21) Breakfasts (21) Napoje (21) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Gratin (14) Pancakes (14) Zapiekanka (14) Akcje kulinarne (13) Le crepes (13) Naleśniki (13) Preserves (10) Przetwory (10) Konkurs (9) Confetture (6) Biscotti salati (5) Marmellate (5) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Śniadanie (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

02/02/2015

Chleb z mielonym siemieniem lnianym - Flax seed bread - Pane con i semi di lino macinati

Smakołyki Angeli via Facebook

Ciemny chleb z białej mąki/ Dark bread made from white flour
Pane scuro dalla farina bianca

Polish/English/Italian 
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
460 g mąki pszennej/ 16 oz plain white flour/ 460 g di farina tipo 0
150 g siemienia lnianego/ 5 oz flax seed/ 150 g di semi di lino
1 łyżeczka cukru trzcinowego/ 2 tsp cane sugar/ 2 cucchiaini di zucchero di canna (integrale)
350 g ciepłej wody/ 12 oz warmluke water/ 350 g  di acqua tiepida
25 g świeżych drożdży/ 1 oz fresh yeast/ 25 g di lievito di birra fresco
1,5 łyżeczka soli/ 1.5 ts salt/ 1,5 cucchiaino di sale
+
mąka do wyrabiania/ flour for kneading/ farina per impastare


Polski:
Wykonanie: Drożdże rozpuścić w 350 g ciepłej wody z łyżeczką cukru i dodać mąkę. Wyrobić ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny.

Następnie dodać świeżo mielone siemię lniane oraz sól (najlepiej kamienną) i pozostawić do wyrośnięcia (można dodać też mielonego kminku do smaku).

Wysmarować tłuszczem keksownicę (ewentualnie uformować bochenek), włożyć ciasto chlebowe i posypać sezamem lub innym ziarnem.  Piec ok. 40 minut w 200°C.

English:
Method: Melt the yeast with sugar and 12 oz of lukewarm water in a bowl.

Add the flour and knead a dough with your hands for at least 10 minutes. Cover the bowl and leave it for half an hour in a warm place. 

Grind the flax-seeds and add it with salt to the dough, stir everything well together and leave in a warm place, covered with a wet cloth, until it doubles its size. Fill in the bread tin with the dough and cover it with sesame seeds.

Bake at about 200° C (390° F) for about 40 minutes. You will find more info on flax seed here.

Italian:
Come si fa: Scogliere il lievito con lo zucchero e 350 g d'acqua tiepida ed aggiungere la farina. Lavorare l'impasto e lasciarlo a riposare, coperto con uno straccio umido, per mezz'ora.

Poi macinare i semi di lino ed amalgamarli con l'impasto con il sale e lavorarlo bene ancora per almeno 10 minuti. Poi lasciarlo di nuovo a riposare, coperto, al caldo.

Formare una pagnotta oppure mettere nella teglia del pane. Cuocere al forno caldo di 180° C per circa 40 minuti.