Labels

02/02/2015

Chleb z mielonym siemieniem lnianym - Flax seed bread - Pane con i semi di lino macinati

Smakołyki Angeli via Facebook

Ciemny chleb z białej mąki/ Dark bread made from white flour
Pane scuro dalla farina bianca

Polish/English/Italian 
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
460 g mąki pszennej/ 16 oz plain white flour/ 460 g di farina tipo 0
150 g siemienia lnianego/ 5 oz flax seed/ 150 g di semi di lino
1 łyżeczka cukru trzcinowego/ 2 tsp cane sugar/ 2 cucchiaini di zucchero di canna (integrale)
350 g ciepłej wody/ 12 oz warmluke water/ 350 g  di acqua tiepida
25 g świeżych drożdży/ 1 oz fresh yeast/ 25 g di lievito di birra fresco
1,5 łyżeczka soli/ 1.5 ts salt/ 1,5 cucchiaino di sale
+
mąka do wyrabiania/ flour for kneading/ farina per impastare


Polski:
Wykonanie: Drożdże rozpuścić w 350 g ciepłej wody z łyżeczką cukru i dodać mąkę. Wyrobić ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny.

Następnie dodać świeżo mielone siemię lniane oraz sól (najlepiej kamienną) i pozostawić do wyrośnięcia (można dodać też mielonego kminku do smaku).

Wysmarować tłuszczem keksownicę (ewentualnie uformować bochenek), włożyć ciasto chlebowe i posypać sezamem lub innym ziarnem.  Piec ok. 40 minut w 200°C.

English:
Method: Melt the yeast with sugar and 12 oz of lukewarm water in a bowl.

Add the flour and knead a dough with your hands for at least 10 minutes. Cover the bowl and leave it for half an hour in a warm place. 

Grind the flax-seeds and add it with salt to the dough, stir everything well together and leave in a warm place, covered with a wet cloth, until it doubles its size. Fill in the bread tin with the dough and cover it with sesame seeds.

Bake at about 200° C (390° F) for about 40 minutes. You will find more info on flax seed here.

Italian:
Come si fa: Scogliere il lievito con lo zucchero e 350 g d'acqua tiepida ed aggiungere la farina. Lavorare l'impasto e lasciarlo a riposare, coperto con uno straccio umido, per mezz'ora.

Poi macinare i semi di lino ed amalgamarli con l'impasto con il sale e lavorarlo bene ancora per almeno 10 minuti. Poi lasciarlo di nuovo a riposare, coperto, al caldo.

Formare una pagnotta oppure mettere nella teglia del pane. Cuocere al forno caldo di 180° C per circa 40 minuti.