Labels

Lunch (200) Pranzo (199) Obiad (193) Cena (163) Cakes (147) Ciasta (145) Torte (141) Tea cakes (137) Ciastka (130) Dolcetti (126) Supper (118) Dolci (99) Kolacja (98) Cookies (96) Desery (91) Desserts (91) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (34) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Contorni (24) Drinks (24) Bevande (23) Napoje (23) Breakfasts (22) Antipasti (21) Przystawki (20) Starters (20) Pancakes (17) Pizza (17) Akcje kulinarne (16) Le crepes (16) Naleśniki (16) Gratin (14) Zapiekanka (14) Preserves (11) Przetwory (11) Konkurs (10) Confetture (7) Marmellate (6) Biscotti salati (5) Colazioni (3) Śniadanie (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

14/12/2015

Ciastka arachidowo-ryżowe z pomarańczą - Rice & Peanut Cookies - Biscotti al riso con arachidi ed arance


Przepis z wersją bezglutenową/ 
Contains gluten-free version / Con la versione senza glutine

Polish/English/Italian
Składniki/ Ingredients/ Ingredienti:
175 g kleiku ryżowego/ 6.1 oz congee rice (rice porridge)/ 175 g di crema di riso
175 g niesolonych arachidów/ 6.1 oz peanuts/ 175 g di arachidi
200 g masła/ 300 g butter/ 300 g di burro
ok. 1 szklanka mąki pszennej (ok. 130 g)/ 1 cup white plain flour/ 130 g di farina tipo 00
200 g cukru/ 200 g sugar/ 200 g di zucchero (di canna integrale)
80 g kandyzowanej skórki pomarańczowej/ 3 oz candied orange peel/ 80 g di scorze d'arancia candite
3 jajka/ 3 eggs/ 3 uova
1 łyżeczka proszku do pieczenia/ 1 ts baking powder/ 1 cucchiaino di lievito per i dolci

Polski:
Wykonanie:
Zmielić arachidy razem z kleikiem ryżowym, by uzyskać ok 350 g mąki arachidowo-ryżowej. Proporcjonować można wg upodobania, niekoniecznie jak podałam wyżej. 

Z podanych składników zagnieść ciasto. Formować łyżeczką małe porcje, jak na poniższej fotografii. Piec 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do ok. 180°C.

Wersja bezglutenowa: eliminujemy mąkę pszenną jak i jedno jajko oraz ok. 100 g masła. Masło możemy całkowicie wyeliminować, zastępując je olejem koksowym lub innym tłuszczem. Reszta procedury, jak w powyższym przepisie.

English:
Method:
Grind the rice porridge with peanuts to make 12.3 oz flour. Mix all the ingredients well in a bowl, knead and divide the dough into small, teaspoon size, peaks. Bake them in 180°C for about 10-15 minutes.

Gluten-free version: the same method as above besides white plain flour, one egg and 3.5 oz butter. We can exchange butter with coconut oil. 

Italiano:
Come si fa:
Macinare la crema di riso assieme agli arachidi per ottenere 350 g di farina circa. Lavorare bene con le mani tutti gli ingredienti per ottenere un impasto omogeneo. Formare con un cucchiaino piccole coppette, cuocere in forno preriscaldato a 180°C per circa 10-15 minuti.

La versione senza glutine: la stessa procedura pero senza la farina di grano tenero, senza 1 uovo ed anche senza 100 g di burro circa. Invece del burro si può mettere l'olio di cocco.