Labels

Lunch (188) Pranzo (188) Obiad (182) Cena (151) Cakes (143) Ciasta (141) Torte (137) Tea cakes (128) Ciastka (121) Dolcetti (117) Supper (108) Dolci (93) Kolacja (93) Cookies (87) Desery (85) Desserts (85) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (33) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (25) Zupy (25) Contorni (24) Minestroni (24) Antipasti (21) Breakfasts (21) Drinks (21) Bevande (20) Napoje (20) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Gratin (14) Pancakes (14) Zapiekanka (14) Akcje kulinarne (13) Le crepes (13) Naleśniki (13) Preserves (10) Przetwory (10) Konkurs (9) Confetture (6) Biscotti salati (5) Marmellate (5) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Śniadanie (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

30/12/2015

Torcik daktylowy - Date cake - Torta di datteri

Smakołyki Angeli via Facebook
Polish/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
50 g mąki ziemniaczanej/ 1.7 oz white plain flour/ 50 g di fecola di patate
250 g daktyli/ 8.8 oz pitted dates/ 250 g di datteri
4 jajka/ 4 eggs / 4 uova 
80 g cukru/ 2.8 oz sugar/ 80 g di zucchero
1 opakowanie cukru waniliowego/ 1 tsp vanilla extract/ 1 bustina di vaniglina
60 g masła/ 2.1 oz sugar/ 60 g masła
1 łyżka soku pomarańczowego/ 1 tbs orange juice/ 1 cucchiaio di succo di arance
100 g siekanych orzechów włoskich lub laskowych/ 3.5 oz chopped walnuts or hazelnuts/ 100 g di noci o nocciole spezzettate
100 g siekanych migdałów/ 3.5 oz chopped almonds/ 100 g mandorle spezzettate
1 łyżka miodu/ 1 tbs honey/ 1 cucchiaio di miele
rdzeń z 1/2 wanilii/ vanilla extract/ vaniglia

Masa/ For the icing/ Crema
200 g serka typu Philadelphia/ 7 oz full-fat cream cheese/ 200 g di formaggio spalmabile (per esempio Philadelphia) 
150-200 g cukru pudru/ 7 oz icing sugar 150-200 g di zucchero a velo
wiórki kokosowe/ coconut flakes/ farina di cocco 

Polski:
Wykonanie: Daktyle obrać, po usunięciu pestek posiekać z orzechami i migdałami. W małym garnku roztopić masło. Dodać daktyle, orzechy, migdały, miód i cukier. Całość dokładnie wymieszać.

Nagrzać piekarnik do 200°C. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka ubić na puszystą masę. Dodać wanilię i sok pomarańczowy. Dodać mąkę ziemniaczaną i daktyle z orzechami. Całość delikatnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do ciasta.

Wyłożyć na tortownicę o średnicy 29 cm (wyłożoną papierem do pieczenia), piec ok. 20 minut. Temperaturę obniżyć do 180°C i piec jeszcze przez ok 15 minut. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest w środku suche. Pozostawić w formie do ostudzenia.

Masa
Ubijamy mikserem wszystkie składniki na gładką masę. Kto lubi, może dodać do masy wanilię. Gdy ciasto ostygnie, wyjmujemy z formy, smarujemy górę masą, można tez ewentualnie przekroić ciasto wzdłuż i wypełnić połową masy.

Lukier (zamiast masy)200 g cukru pudru, sok z 1 cytryny i 1 białko. Cukier puder ucierać z sokiem cytrynowych i białkiem, aż powstanie jednolity lukier. Torcik polać lukrem, zaczynając od środka. 

 
 
 
 

English and Italian versions on request....


Źródła przepisu/ The Sources of the recipe/ Le ricette originali:
 Sól i pieprz, grudzień 12/98