#SmakoykiAngeli #leprelibatezzediangela #angelasdelicacies |
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
50 g mąki ziemniaczanej/ 1.7 oz white plain flour/ 50 g di fecola di patate
50 g mąki ziemniaczanej/ 1.7 oz white plain flour/ 50 g di fecola di patate
250 g daktyli/ 8.8 oz pitted dates/ 250 g di datteri
4 jajka/ 4 eggs / 4 uova
1 opakowanie cukru waniliowego/ 1 tsp vanilla extract/ 1 bustina di vaniglina
60 g masła/ 2.1 oz sugar/ 60 g masła
1 łyżka soku pomarańczowego/ 1 tbs orange juice/ 1 cucchiaio di succo di arance
100 g siekanych orzechów włoskich lub laskowych/ 3.5 oz chopped walnuts or hazelnuts/ 100 g di noci o nocciole spezzettate
100 g siekanych migdałów/ 3.5 oz chopped almonds/ 100 g mandorle spezzettate
100 g siekanych migdałów/ 3.5 oz chopped almonds/ 100 g mandorle spezzettate
1 łyżka miodu/ 1 tbs honey/ 1 cucchiaio di miele
rdzeń z 1/2 wanilii/ vanilla extract/ vaniglia
rdzeń z 1/2 wanilii/ vanilla extract/ vaniglia
Polski:
Wykonanie: Daktyle obrać, po usunięciu pestek posiekać z orzechami i migdałami. W małym garnku roztopić masło. Dodać daktyle, orzechy, migdały, miód i cukier. Całość dokładnie wymieszać.
Nagrzać piekarnik do 200°C. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka ubić na puszystą masę. Dodać wanilię i sok pomarańczowy. Dodać mąkę ziemniaczaną i daktyle z orzechami. Całość delikatnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do ciasta.
Wyłożyć na tortownicę o średnicy 29 cm (wyłożoną papierem do pieczenia), piec ok. 20 minut. Temperaturę obniżyć do 180°C i piec jeszcze przez ok 15 minut. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest w środku suche. Pozostawić w formie do ostudzenia.
Masa
Ubijamy mikserem wszystkie składniki na gładką masę. Kto lubi, może dodać do masy wanilię. Gdy ciasto ostygnie, wyjmujemy z formy, smarujemy górę masą, można tez ewentualnie przekroić ciasto wzdłuż i wypełnić połową masy.
Lukier (zamiast masy): 200 g cukru pudru, sok z 1 cytryny i 1 białko. Cukier puder ucierać z sokiem cytrynowych i białkiem, aż powstanie jednolity lukier. Torcik polać lukrem, zaczynając od środka.
Nagrzać piekarnik do 200°C. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka ubić na puszystą masę. Dodać wanilię i sok pomarańczowy. Dodać mąkę ziemniaczaną i daktyle z orzechami. Całość delikatnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do ciasta.
Wyłożyć na tortownicę o średnicy 29 cm (wyłożoną papierem do pieczenia), piec ok. 20 minut. Temperaturę obniżyć do 180°C i piec jeszcze przez ok 15 minut. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest w środku suche. Pozostawić w formie do ostudzenia.
Masa
Ubijamy mikserem wszystkie składniki na gładką masę. Kto lubi, może dodać do masy wanilię. Gdy ciasto ostygnie, wyjmujemy z formy, smarujemy górę masą, można tez ewentualnie przekroić ciasto wzdłuż i wypełnić połową masy.
Lukier (zamiast masy): 200 g cukru pudru, sok z 1 cytryny i 1 białko. Cukier puder ucierać z sokiem cytrynowych i białkiem, aż powstanie jednolity lukier. Torcik polać lukrem, zaczynając od środka.
No comments:
Post a Comment