Labels

16/12/2015

Ciastka kokosowe gwiazdki z nieba - Coconut Stars Recipe - Stelle di cocco ricetta

#SmakoykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
130 g wiórek kokosowych/ 4.5 oz coco flakes/ 130 g di farina di cocco
200 g cukru pudru/ 200 g powdered sugar/ 200 g di zucchero a velo
4 białka/ 4 egg whites/ 4 albumi
60 g bułki tartej/ 2 oz bread crumbs/ 60 g di pangrattato
orzechy/ nuts/ noci

Ciasto kruche/ Shortcrust pastry/ Pasta frolla
500 g mąki pszennej/ 17.5 oz plain white flour/ 500 g di farina tipo 00
150 g cukru / 5 oz sugar/ 150 g di zucchero
200 g masła lub smalcu/ 7 oz butter or lard/ 200 g di burro o strutto
2 jajka/ 2 eggs/ 2 uova
4 żółtka/ 4 yolks/ 4 tuorli

Polski:
Wykonanie: Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, rozwałkować i wyciąć gwiazdeczki. Ubić białka z cukrem mikserem, dodać kokos i bułkę tartą, wymieszać. Nałożyć masę kokosową łyżeczką na środek każdej gwiazdki i przykryć połówkami orzechów lub pokruszonymi orzechami.Upiec w 180° C wg gustu: a) na jasno złoty kolor b) na brązowo (uważać, by nie przypalić). Smacznego!

English:
Method: Knead a dough (to make shortcrust pastry), roll it out and carve star shaped cookies. Beat the whites with sugar until stiff, add the coco flakes with bread crumbs and mix well. Fill in the stars with the coco cream and decorate them with nuts. Bake at 350° F until a) golden b) golden brown (according to your preferences).

Italiano:
Come si fa: Fare l'impasto di pasta frolla, stenderlo e tagliare delle stelline. Sbattere gli albumi con lo zucchero, aggiungere la farina di cocco, pan grattato ed amalgamare. Mettere con il cucchiaino sulle stelline e decorare con le noci. Cuocere in forno già caldo a 180° C finché i dolcetti diventano a) dorati b) marroni - come preferite.

No comments:

Post a Comment