Labels

Lunch (200) Pranzo (199) Obiad (193) Cena (163) Cakes (147) Ciasta (145) Torte (141) Tea cakes (137) Ciastka (130) Dolcetti (126) Supper (118) Dolci (99) Kolacja (98) Cookies (96) Desery (91) Desserts (91) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (34) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Contorni (24) Drinks (24) Bevande (23) Napoje (23) Breakfasts (22) Antipasti (21) Przystawki (20) Starters (20) Pancakes (17) Pizza (17) Akcje kulinarne (16) Le crepes (16) Naleśniki (16) Gratin (14) Zapiekanka (14) Preserves (11) Przetwory (11) Konkurs (10) Confetture (7) Marmellate (6) Biscotti salati (5) Colazioni (3) Śniadanie (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

31/12/2015

Liebster Blog Award 2015


Bardzo miły Dzwoneczek w kuchni "zadźwięczał" do mnie wczoraj, w postaci wyróżnienia, jakim Kinga, autorka tegoż "dźwięcznego" smakowitego bloga uhonorowała moje Smakołyki Angeli. Dziękuję i włączam się do tej sympatycznej zabawy!

Dla wyjaśnienia podam krótki opis Liebster Blog Award:

"Nominacja do Liebster Award jest otrzymywana od innego blogera w ramach uznania za "dobrze wykonaną robotę". Jest przyznana dla blogów o mniejszej liczbie obserwatorów, więc daje możliwość ich rozpowszechnienia. Po odebraniu nagrody (nominacji) należy odpowiedzieć na 11 pytań otrzymanych od osoby, która cię nominowała. Następnie Ty nominujesz 11 osób (informujesz ich o tym) oraz dajesz im 11 pytań. Nie wolno nominować bloga, który cię nominował"

Oto moje odpowiedzi na pytania Kingi:
1. Jaka jest najlepsza pora na gotowanie i/lub pieczenie?
Dla mnie popołudnia i wieczory, czasem noce....
2. Do sałatek nigdy nie dodaję ... Ponieważ?
Octu. Nie cierpię octu, ale w wersji dla lubiących ocet, moje sałatki zawierają ocet ;-). 
3. Jaka jest Twoja ulubiona bajka z dzieciństwa?
Miało się ich więcej, np. Reksio, Bolek i Lolek, Miś Uszatek, Pszczółka Maja, Krtek, Wilk i Zając....
4. Wolisz robić potrawy słodkie czy wytrawne?
Takie i takie, przy czym ze słodkimi jest więcej "zabawy". 
5. Używasz w kuchni wina?
Tak, często używam Lambrusco. Przykładowo, do każdego risotta, chyba, że mam białe wino, wtedy daję białe... 
6. Stolnica tradycyjna - drewniana, czy nowoczesna- silikonowa?
Marmurowa ;-)
7. Deser przed czy po obiedzie?
Po obiedzie! Przed obiadem owoce...
8. Co najbardziej lubisz przyrządzanego na grillu?
Chyba śląski krupniok (tj. kaszankę), też cukinie i bakłażany...
9. Jaki jest Twój ulubiony, kupny smakołyk?
Kokosowy...
10. Jaki napój najczęściej pijasz?
Herbatę (ziołową), mleko z kakao, kompot, wino... ale "najnajczęściej" pijam wodę mineralną!
11. Ze wszystkich pytań nad którym zatrzymałaś się najdłużej.
Nad 8 ;-). 

MOJE PYTANIA:
1. Kto jest/był Twoją inspiracją kulinarną?
2. Czy używasz w kuchni czosnku?
3. Skąd wziąłeś/wzięłaś pomysł na nazwę Twojego bloga?
4. Ile razy w tygodniu robisz desery/pieczesz ciasta, ciasteczka?
5. Bez jakiego składnika/składników nie wyobrażasz sobie Twojej kuchni?
6. Jeśli by Ci się zdarzyło, że masz tylko mąkę, sól i wodę, co z tego "wyczarujesz"?
7. Ile miałeś/miałaś lat, kiedy rozpocząłeś/rozpoczęłaś pichcić?
8. Czy lubisz kuchnie regionalne, lokalne? Jakie?
9. Gdzie wolisz odpoczywać, nad morzem, nad jeziorem, w górach czy nad rzeką?
10. Jakie są Twoje zainteresowania oprócz kulinariów?
11. Twoje ulubione motto?

NOMINUJĘ:

Liczę na to, że i Wy przyłączycie się do zabawy!