Labels

Lunch (190) Pranzo (190) Obiad (184) Cena (153) Cakes (145) Ciasta (143) Torte (139) Tea cakes (130) Ciastka (123) Dolcetti (119) Supper (109) Dolci (94) Kolacja (94) Cookies (89) Desery (86) Desserts (86) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (33) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Contorni (24) Drinks (22) Antipasti (21) Bevande (21) Breakfasts (21) Napoje (21) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Pancakes (15) Akcje kulinarne (14) Gratin (14) Le crepes (14) Naleśniki (14) Zapiekanka (14) Preserves (11) Przetwory (11) Konkurs (10) Confetture (7) Marmellate (6) Biscotti salati (5) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Śniadanie (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

10/12/2015

Kalabryjski krokant z migdałów - Calabrian Almond Brittle Recipe - La mandorlata calabrese

Polski:
Wykonanie:
Proporcje na 300 g migdałów użyjemy 300 g cukru i sok z  1 małej cytryny ewentualnie 1- 2 łyżki. Prażymy delikatnie migdały w piekarniku (nagrzanym do ok. 180°C przez ok. 3-4 minuty). 

Na wolnym ogniu, ciągle mieszając zrobić syrop z cukru i soku z cytryny. Dodać migdały i kontynuować mieszanie aż do momentu karmelizacji cukru. Wylać krokant na natłuszczony papier do pieczenia, położony na twardej i najlepiej chłodnej powierzchni (najlepiej marmurowej). Rozwałkować natłuszczonym wałkiem. 

Kroić, gdy krokant jest jeszcze ciepły lub lekko ciepły. Przechowywać najlepiej w słoiku lub szklanym, zamkniętym naczyniu. Taki deser można wykonać w ten sam sposób z arachidów lub orzechów laskowych. Trzeba uważać, by nie przypalić karmelu ;-).

English:
Method:
For 10.5 oz almonds use 10.5 oz sugar and 1 small lemon juice or 2 tbs water. First toast the almonds in the oven at 350° F for about 3-4 minutes. 

With sugar and juice make syrup over low heat, add almonds and stir until the sugar caramelizes. Pour onto greased baking paper (placed on a cool and tough surface such as marble). Roll out with greased rolling pin. 

Cut into pieces when it is still warm. Keep in a glass jar. 

Italiano:
Come si fa:
Per 300 g di mandorle usiamo 300 g di zucchero (per esempio zucchero di canna integrale) e succo di un piccolo limone o 2 cucchiai di acqua. Prima tostare le mandorle nel forno già caldo a 180°C per 3-4 minuti. 

Preparare lo sciroppo di zucchero e succo/acqua, mescolando in una pentola sul fuoco basso. Unire le mandorle allo sciroppo e continuare a mescolare finché non inizierà a caramellarsi. 

Versare il composto su della carta da forno unta o su un piano di marmo, coprite con dell'altra carta da forno unta e livellatelo con il martello. Lasciare raffreddare un po' e poi tagliatelo a pezzi. Conservare la mandorlata tagliata a pezzi nei barattoli chiusi. 


Migdały z cukrem trzcinowym nierafinowanym/
Almonds and cane sugar/ Mandorle con zucchero di canna integrale