Labels

Lunch (189) Pranzo (189) Obiad (183) Cena (152) Cakes (145) Ciasta (143) Torte (139) Tea cakes (129) Ciastka (122) Dolcetti (118) Supper (109) Dolci (94) Kolacja (94) Cookies (88) Desery (86) Desserts (86) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (33) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Contorni (24) Drinks (22) Antipasti (21) Bevande (21) Breakfasts (21) Napoje (21) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Pancakes (15) Akcje kulinarne (14) Gratin (14) Le crepes (14) Naleśniki (14) Zapiekanka (14) Preserves (11) Przetwory (11) Konkurs (10) Confetture (7) Marmellate (6) Biscotti salati (5) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Śniadanie (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

01/12/2015

Rurki omletowe ze szpinakiem i boczkiem - Omelette Rolls with Spinach and Bacon - Cannelloni con ripieno di spinaci e pancetta

Smakołyki Angeli na Facebooku

Polish/English/Italian
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
dla 2 osób/ serves 2/ per 2 persone
szpinak (ok. 400 g)/ spinach (14 oz) / spinaci (400 g circa)
3 jajka/ 3 eggs/ 3 uova
2 łyżki wody/ 2 tbs water/ 2 cucchiai di acqua
2 łyżeczki mąki/ 2 ts all purpose flower/ 2 cucchiaini di farina
tarty parmezan lub inny ser żółty/ grated parmesan cheese/ parmigiano grattugiato
50 g twarogu/ 2 oz ricotta or quark cheese/ 50 g di ricotta
50 g chudego boczku/ 2 oz bacon/ 50 g di pancetta magra
sól do smaku/ salt to taste/ sale a piacere
zioła do smaku (majeranek, pieprz)/ spices to taste (marjoram, peper)/ erbe aromatiche a piacere (maggiorana, pepe)
1/2  cebuli/ 1/2 onion/ 1/2 di cipolla
ząbek czosnku/ a clove of garlic/ uno spicchio d'aglio
1 łyżeczka masła/ 1 ts butter/ 1 cucchiaino di burro
olej z oliwek/ olive oil/ olio d'oliva

Polski
Wykonanie:
Przygotować farsz: ugotować szpinak (ok 10 minut) w osolonej wodzie, pokroić. Podsmażyć na maśle lub oliwie cebulkę z boczkiem, pod koniec dodać drobno siekany czosnek plus przyprawy  sól do smaku, wymieszać z twarogiem, tartym serem żółtym, jajkiem i szpinakiem.

Upiec cienkie omlety z 2 jajek, wody i mąki. Wypełnić je farszem, posypać serem i podpiec w piekarniku ok. 10 minut w 200°C.

English
Method
Boil the spinach in salted water. Fry delicately the onion with garlic, spices, then mix with the cheeses, egg and spinach, stir well.

With 2 eggs, water and flour make flat omelettes, fill them with the spinach filling and roll them to form a sort of pancakes. Bake them for about 10 minutes at 390° F.

Italiano
Come si fa
Cuocere gli spinaci. Fare soffritto di cipolla, aglio, pancetta e spezie, aggiungere gli spinaci cotti, la ricotta, un uovo, il parmigiano e mescolare tutto bene.

Con le 2 uova, l'acqua e la farina fare delle frittatine fine, farcire con gli spinaci ed arrotolare formando una specie di cannelloni grossi. Cospargerli con il formaggio e lasciarli cuocere in forno per 10 minuti a 200 gradi.

 

Źródło:/Source:/La ricetta originale: