Labels

Lunch (189) Pranzo (189) Obiad (183) Cena (152) Cakes (144) Ciasta (142) Torte (138) Tea cakes (129) Ciastka (122) Dolcetti (118) Supper (109) Dolci (94) Kolacja (94) Cookies (88) Desery (86) Desserts (86) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (33) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Contorni (24) Drinks (22) Antipasti (21) Bevande (21) Breakfasts (21) Napoje (21) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Gratin (14) Pancakes (14) Zapiekanka (14) Akcje kulinarne (13) Le crepes (13) Naleśniki (13) Preserves (10) Przetwory (10) Konkurs (9) Confetture (6) Biscotti salati (5) Marmellate (5) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Śniadanie (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

12/01/2016

Chleb pszenny nocny - Pane veloce con riposo notturno - No-Knead Bread Recipe


Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
400 g mąki pszennej chlebowej/ 14 oz white bread flour/ 400 g di farina tipo 0
ok. 350 g letniej wody/ 12 oz warm water/ 350 g circa di acqua tiepida
1 łyżeczka płaska cukru/ 1 flat tea spoon sugar/ 1 cucchiaino piatto di zucchero
12 g drożdży świeżych/ 0.4 oz fresh yeast/ 12 g di lievito di birra
1 łyżeczka soli/ 1 tea spoon salt/ 1 cucchiaino di sale

mąka na stolnicę/ flour for pastry board/ farina per spianatoia

Polski:
Wykonanie:
Rozpuścić drożdże z cukrem, rozprowadzić częścią wody. Wszystkie składniki wymieszać dobrze łyżką w misce (= do połączenia składników). Miskę przykryć pokrywką, mokrą ściereczką lub folią spożywczą, rozczyn pozostawić do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na ok 10-20 godzin. Im chłodniejsze jest to miejsce, tym dłużej można pozostawić tak rozczyn.

Wyjąć rozczyn na stolnicę z mąką, utworzyć bochenek (z dodatkiem mąki, jeśli trzeba), można ostrym nożem naciąć krzyżyk. Położyć na natłuszczoną blachę.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230°C na ok 20 minut, po czym obniżyć temperaturę do 200°C i piec ok 10 -15 minut. Kroić chlebek najlepiej po ostudzeniu. 

English:
Method:
Melt the yeast with sugar in warm water, mix all the ingredients with a spoon to make batter. Leave the batter in a bowl, covered with a wet towel or plastic, in any place in the kitchen, for about 10-20 hours. 

Place the doubled in size bread batter onto a pastry board sprinkled with flour. Make a bread ball, adding flour if necessary (and cut a cross sign). 

Bake it at 450°F for about 20 minutes, then lower the temperature to 390°F for another 10 - 15 minutes. Slice the bread when it is no longer warm.

Italian:
Come si fa:
Sciogliere il lievito con lo zucchero ed acqua, mettere tutto insieme con il cucchiaio e lasciare a riposare, coperto, per circa 10-20 ore. 

Mettere un po' di farina sulla spianatoia, formare una sfera del pane aggiungendo la farina se necessario (e fare una "X" sopra col coltello). 

Cuocere al forno caldo di 230°C per i primi 20 minuti, poi diminuire la temperatura fino a 200°C e far cuocere per altri 10-15 minuti finché la pagnotta diventa dorata e croccante. Tagliare il pane quando diventerà freddo.