Labels

Lunch (189) Pranzo (189) Obiad (183) Cena (152) Cakes (144) Ciasta (142) Torte (138) Tea cakes (129) Ciastka (122) Dolcetti (118) Supper (109) Dolci (94) Kolacja (94) Cookies (88) Desery (86) Desserts (86) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (33) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Contorni (24) Drinks (22) Antipasti (21) Bevande (21) Breakfasts (21) Napoje (21) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Gratin (14) Pancakes (14) Zapiekanka (14) Akcje kulinarne (13) Le crepes (13) Naleśniki (13) Preserves (10) Przetwory (10) Konkurs (9) Confetture (6) Biscotti salati (5) Marmellate (5) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Śniadanie (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

08/01/2016

Chleb z mąką manitoba - Manitoba Flour Bread - Pane con farina manitoba


Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
300 g mąki pszennej manitoba/ 10.5  manitoba flour/ 300 g di farina manitoba
150 g mąki żytniej/ 5 oz rye flour/ 150 g di farina di segale
50 g mąki pszennej grano duro/ 1.7 oz grano duro flour/ 50 g di farina di grano duro
ok. 250 g letniej wody/ 8.8 oz warm water/ 250 g circa di acqua tiepida
1 łyżeczka cukru/ 1 tea spoon sugar/ 1 cucchiaino di zucchero
paczka drożdży suszonych/ 0.3 oz dried yeast/ bustina di lievito di birra disidratato
1 łyżeczka soli/ 1 tea spoon salt/ 1 cucchiaino di sale
50 g nasion słonecznika/ 1.7 oz sunflower seeds/ 50 g di semi di girasole

kminek cały do posypania/ cumin seeds / cumino intero per decorare
mąka na stolnicę/ flour for pastry board/ farina per spianatoia
mleko do pędzlowania/ milk for brushing/ latte per spennellare


Polski:
Wykonanie:
Wyrobić ciasto z ciepłych składników wraz z nasionami słonecznika dodanymi pod koniec wyrabiania (wyrabiam ręcznie przez min. 10 minut) i odstawić w ciepłe miejsce do wyruszenia, przykryć wilgotną ściereczką. Z ciasta utworzyć kulę, uformować okrągły kształt, przeciąć nożem dwa razy, by utworzyć krzyżyk. Pomalować ją mlekiem, posypać ją nasionami kminku. Odstawić na jakiś czas w ciepłe miejsce by ciasto podrosło. Piec w temperaturze ok. 210°C, aż chlebek stanie się rumiany i chrupiący. (Na zdjęciach chlebek, który upiekłam w formie na pizzę, więc mniej profesjonalnie ;-) ). 

English:
Method:
Make a dough with your hands for at least 10 minutes. Leave it in a bowl, covered with a wet towel, in some warm place until doubles its size. Make a bread ball, cover it with cumin seeds, brush it with milk and cut a cross sign. Bake it at 200° C (390° F) until golden brown.

Italian:
Come si fa:
Lavorare bene l'impasto (aggiungere alla fine i semi di girasole) almeno per 10 minuti e lasciare a riposare, coperto, al caldo. Mettere un po' di farina sulla spianatoia, formare una sfera e coprire con cumino e fare una "X" sopra col coltello. Spennellare la sfera con latte. Cuocere al forno caldo di 210° C finché la pagnotta diventa dorata e croccante.