Labels

Lunch (189) Pranzo (189) Obiad (183) Cena (152) Cakes (144) Ciasta (142) Torte (138) Tea cakes (129) Ciastka (122) Dolcetti (118) Supper (109) Dolci (94) Kolacja (94) Cookies (88) Desery (86) Desserts (86) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (33) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Contorni (24) Drinks (22) Antipasti (21) Bevande (21) Breakfasts (21) Napoje (21) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Gratin (14) Pancakes (14) Zapiekanka (14) Akcje kulinarne (13) Le crepes (13) Naleśniki (13) Preserves (10) Przetwory (10) Konkurs (9) Confetture (6) Biscotti salati (5) Marmellate (5) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Śniadanie (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

19/01/2016

Tort kawowo-kokosowy z krokantem słonecznikowym - Coconut and Coffee Birthday Cake - Torta di cocco e girasole con crema al caffè

Smakołyki Angeli na Facebooku
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti

Biszkopt/ Sponge Cake/ Pan di Spagna
5 jajek/ 5 eggs/ 5 uova
szklanka cukru / 1 cup sugar/ 1 tazza di zucchero
pół szklanki mąki tortowej/ 1/2 cup plain white flour/ 1/2 di tazza di farina 00
pół szklanki mąki ziemniaczanej/ 1/2 cup potato starch/ 1/2 di tazza di fecola di patate
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia/ 1 ts baking powder/ 1 cucchiaino di lievito per dolci

Beza kokosowa/ Coconut Meringue/ meringa di cocco
5 białek/ 5 egg whites/ 5 albumi
3/4 szklanki cukru/ 3/4 cup sugar/ 3/4 di tazza di zucchero
200 g wiórek kokosowych/ 7 oz coconut flakes/ 200 g di farina di cocco

Masa kawowa/ Coffee Cream/ Crema al caffè 
pół litra mleka/ 500 ml milk/ 500 ml di latte
filiżanka mocnej kawy/ 1 tea cup coffee extract/ 1 tazzina di caffè forte
200 g masła/ 7 oz butter/ 200 g di burro
2 budynie waniliowe/ 2 packs vanilla custard (in powder)/ 2 bustine di budino alla vaniglia
6 łyżek cukru/ 6 tbs sugar/ 6 cucchiai di zucchero
3 łyżki likieru kawowego/ 3 tbs coffee liqueur/ 3 cucchiai di liquore al caffè 

Krokant słonecznikowy/ Sunflower Brittle/ Croccante al girasole
100 g łuskanych ziaren słonecznika/ 3.5 oz peeled sunflower seeds/ 100 g di semi di girasole
50 g masła/ 1.7 oz butter/ 50 g di burro
1 łyżka mleka/ 1 tbs milk/ 1 cucchiaio di burro
2 łyżki cukru/ 2 tbs sugar/ 2 cucchiai di zucchero

Polski:
Wykonanie:

Biszkopt:
Ubijać białka tak, by nabrały jak najwięcej powietrza (lepiej gdy jajka są temperatury pokojowej), a gdy się podniosą (powiększą objętość), dodać ok. łyżeczki proszku do pieczenia oraz po troszeczku cukru (zużywając tylko połowę, ew. 60 %), nadal ubijać. Przerwać ubijanie, gdy piana zrobi się całkiem sztywna.

Dodać żółtka, resztę cukru (najlepiej drobnego) przesianego z mąką (mąkę można przesiać dwukrotnie) delikatnie mieszając łyżką od środka naczynia po brzegi, ruchem kolistym.

Wlać do tortownicy o średnicy 24 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 190°C przez ok. 35-40 minut. Po ostudzeniu biszkopt przekroić wzdłuż. Tuż przed nałożeniem masy biszkopt skropić wodą lub wodą z sokiem cytrynowym.

Nakładamy na spód biszkoptu masę, bezę kokosową, znów masę, drugą warstwę biszkoptu, przykryć cienką warstwą masy i posypać krokantem.

Beza kokosowa:
Ubić pianę z białek na sztywno, dodać cukier pod koniec ubijania. Wymieszać z wiórkami kokosowymi i piec w temperaturze ok. 180°C przez ok. pół godziny. 

Masa kawowa:
Z mleka, kawy i proszku budyniowego ugotować gęsty budyń. Gdy budyń jest jeszcze ciepły, dodać alkohol, cukier i masło, wymieszać energicznie frustą do uzyskania kremowej masy.

Krokant słonecznikowy:
Masło, mleko i cukier rozpuścić, dodać słonecznik i podsmażyć delikatnie kilka minut, rozłożyć na papier do pieczenia i piec w 180 ° C przez około 10 minut na złoty kolor. Ostudzić. Pokruszyć.


English and Italian version soon....