Labels

05/01/2016

Tort makowy z kremem rumowym - Poppy and Rhum Birthday Cake - Torta al papavero con la crema di rum

Smakołyki Angeli via Facebook

Przepis zawdzięczam Aleksandrze z jej blogu Smakowy Raj
I owe the idea for this recipe to Aleksandra and her blog Smakowy Raj/
Questa ricetta la devo ad Aleksandra dal blog Smakowy Raj

Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
350 g mąki/ 12 oz plain white flour/ 350 g di farina
220 g masła/ 7.7 oz butter/ 220 g burro
5 jajek/ 5 eggs/ 5 uova
300 g cukru/ 10.5 oz sugar/ 300 g di zucchero
220 g niemielonego maku/ 7.7 oz poppy seeds/ 220 g di semi di papavero
3 łyżeczki proszku do pieczenia/ 3 ts baking powder/ 3 cucchiaini di lievito

Masa/ For the icing/ Crema:
200 g masła/ 7 oz soft butter/ 200 g di burro morbido
8 łyżek cukru pudru/ 8 tbs icing sugar/ 8 cucchiai di zucchero a velo
pół szklanki jogurtu naturalnego/ 1/2 cup natural yogurt/ 1/2 di tazza di yogurt naturale
2 łyżki gorzkiego kakao/ 2 tbs cocoa/ 2 cucchiai di cacao amaro
fiolka olejku rumowego/ rum extract/ aroma di rum
1-2 łyżki wódki lub rumu/ 1-2 tbs rum or vodka/ 1-2 cucchiai di rum o vodka

+ woda lub woda z alkoholem do nasączenia tortu/ water or water with alcohol for softening the cake/ acqua o acqua con l'alcol per "annaffiare" la torta


Polski:
Wykonanie: Ubić do białości żółtka z cukrem, potem dodać masło, nadal ubijając. Stopniowo dodać jogurt, mąkę, proszek, mak wymieszać na wolnych obrotach. Na koniec ubić pianę z białek i delikatnie wszystko wymieszać.

Wlać do natłuszczonej tortownicy o średnicy 26 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 180° przed ok. 40-50 minut. Odstawić do ostudzenia. Zimne ciasto przekrawamy wzdłuż na 3 lub 4 krążki. Nasączamy je wodą lub wodą z alkoholem tuż przed przełożeniem masą, inaczej krążki się nam porozrywają.

Masa: Ubijamy miękkie masło z cukrem, dodajemy stopniowo jogurt, nie przerywając ubijania, po czym kakao z olejkiem rumowym, a na koniec rum lub wódkę czy spirytus. 

Tak wykonaną masą przekładamy tort, dekorujemy nią również zewnętrzną część tortu i posypujemy wiórkami kokosowymi (dekorując wg. uznania). Tort przechowujemy w zimnym miejscu.

English
Method: Beat the egg yolks with sugar, add the soft butter, baking powder with flour, poppy seeds and mix everything well. Beat the egg whites until stiff peaks are formed. Mix everything delicately with a spoon.

Pour batter into a round form. Bake at 360° F for about 40-50 minutes. Leave to cool. Cut into 3 or 4 round parts and cover them with the icing. Sprinkle the cake with coconut flakes.

The icing: Mix all the ingredients together well adding a small amount of the yogurt at a time. 

Italiano
Come si fa: Montare a spuma i tuorli con lo zucchero fino a che diventi quasi bianco, aggiungere il burro e montare ancora. Amalgamare bene il tutto con la farina con il lievito, i semi di papavero. Montare gli albumi e mettere tutto insieme delicatamente.

Versare l'impasto in una teglia rotonda unta. Infornare in forno preriscaldato a 180° per circa 40-50 minuti. Lasciare a raffreddare. Tagliare la torta fredda a 3 o 4 rotoli. "Annaffiare" ogni rotolo prima di spalmare la crema. Decorare con la farina di cocco e le noci.

Crema: Montare il burro con lo zucchero, aggiungere lo yogurt, poco alla volta montando ancora per qualche minuto. Aggiungere gli altri ingredienti e mettere tutto insieme.