Labels

Lunch (189) Pranzo (189) Obiad (183) Cena (152) Cakes (144) Ciasta (142) Torte (138) Tea cakes (129) Ciastka (122) Dolcetti (118) Supper (109) Dolci (94) Kolacja (94) Cookies (88) Desery (86) Desserts (86) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (33) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Contorni (24) Drinks (22) Antipasti (21) Bevande (21) Breakfasts (21) Napoje (21) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Gratin (14) Pancakes (14) Zapiekanka (14) Akcje kulinarne (13) Le crepes (13) Naleśniki (13) Preserves (10) Przetwory (10) Konkurs (9) Confetture (6) Biscotti salati (5) Marmellate (5) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Śniadanie (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

26/04/2017

Kasza jaglana z ciecierzycą i miętowym pesto - Chick Peas and Mint Pesto With Millet - Miglio con pesto alla menta e ceci

Smakołyki Angeli na Facebooku
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
200 g kaszy jaglanej/ 7 oz millet (kasha)/ 200 g di miglio
1-2 ząbki czosnku/ 1 -2 garlic cloves/ 1-2 spicchi d'aglio
wiązanka mięty/ mint bunch/ un mazzo di menta
150 g ciecierzycy/ 5 os chick peas/ 150 g di ceci
50 g orzechów włoskich/ 2 oz walnuts/ 50 g di noci
sól i pieprz do smaku/ salt and pepper to taste/ sale e pepe
olej z oliwek/ olive oil/ olio di oliva

Polski
Wykonanie: Ugotować kaszę i ciecierzycę (namoczyć ją co najmniej 12 godzin wcześniej). Czosnek, liście mięty i orzechy zmielić wraz z odrobiną oliwy do uzyskania konsystencji kremu, tzw. pesto. Pesto miętowe wymieszać z kaszą i ciecierzycą, posolić, ew. popieprzyć do smaku. 

English 
Method: Boil the millet with the peas in 2½ cups of water for 10 – 12 minutes and let rest for 5 minutes. In a se[arate pan cook the chick peas (keep them in water for at least 12 hour before cooking). Meanwhile, mince the mint with the walnuts and garlic with a small amount of olive oil to achieve pesto. Mix all the ingredients well together. Season to taste with salt and pepper. 

Italiano
Come si fa: Cuocere i ceci ed il miglio. Macinare la menta con le noci, l'aglio ed un po' d'olio d'oliva. Mescolare il tutto e condire con un po' di sale e pepe.


Przepis bierze udział w poniższej akcji kulinarnej: