Labels

26/04/2017

Kasza jaglana z ciecierzycą i miętowym pesto - Chick Peas and Mint Pesto With Millet - Miglio con pesto alla menta e ceci

Smakołyki Angeli na Facebooku
Polish/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
200 g kaszy jaglanej/ 7 oz millet (kasha)/ 200 g di miglio
1-2 ząbki czosnku/ 1 -2 garlic cloves/ 1-2 spicchi d'aglio
wiązanka mięty/ mint bunch/ un mazzo di menta
150 g ciecierzycy/ 5 os chick peas/ 150 g di ceci
50 g orzechów włoskich/ 2 oz walnuts/ 50 g di noci
sól i pieprz do smaku/ salt and pepper to taste/ sale e pepe
olej z oliwek/ olive oil/ olio di oliva

Polski
Wykonanie: Ugotować kaszę i ciecierzycę (namoczyć ją co najmniej 12 godzin wcześniej). Czosnek, liście mięty i orzechy zmielić wraz z odrobiną oliwy do uzyskania konsystencji kremu, tzw. pesto. Pesto miętowe wymieszać z kaszą i ciecierzycą, posolić, ew. popieprzyć do smaku. 

English 
Method: Boil the millet with the peas in 2½ cups of water for 10 – 12 minutes and let rest for 5 minutes. In a se[arate pan cook the chick peas (keep them in water for at least 12 hour before cooking). Meanwhile, mince the mint with the walnuts and garlic with a small amount of olive oil to achieve pesto. Mix all the ingredients well together. Season to taste with salt and pepper. 

Italiano
Come si fa: Cuocere i ceci ed il miglio. Macinare la menta con le noci, l'aglio ed un po' d'olio d'oliva. Mescolare il tutto e condire con un po' di sale e pepe.


Przepis bierze udział w poniższej akcji kulinarnej: