Labels

Lunch (189) Pranzo (189) Obiad (183) Cena (152) Cakes (144) Ciasta (142) Torte (138) Tea cakes (129) Ciastka (122) Dolcetti (118) Supper (109) Dolci (94) Kolacja (94) Cookies (88) Desery (86) Desserts (86) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (33) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Contorni (24) Drinks (22) Antipasti (21) Bevande (21) Breakfasts (21) Napoje (21) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Gratin (14) Pancakes (14) Zapiekanka (14) Akcje kulinarne (13) Le crepes (13) Naleśniki (13) Preserves (10) Przetwory (10) Konkurs (9) Confetture (6) Biscotti salati (5) Marmellate (5) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Śniadanie (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

28/04/2017

Zielony groszek z miętą - Smashed Peas With Mint - Piselli alla menta

Smakołyki Angeli na Facebooku
Polish/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
400 g mrożonego groszku/ 14 oz freezed green peas/ 400 g di piselli surgelati
40 g świeżej siekanej mięty/ 1.5 oz fresh chopped mint/ 40 g di menta tritata finemente
20 g siekanej zielonej pietruszki/ 0.7 oz fresh chopped parsley/ 20 g di prezzemolo tritato
sól i koperek suszony do smaku/ salt and dried dill to taste/ sale ed aneto a piacere
odrobina oliwy z oliwek/ olive oil/ un filo d'olio d'oliva

Polski
Wykonanie: Ugotować groszek we wrzącej wodzie (ok 4 min.). Odcedzić i wymieszać z oliwą, solą i koperkiem (można też dodać trochę rozgniecionego czosnku). Utłuc jak ziemniaki, wymieszać z miętą i podawać jako sałatka.

English 
Method: Boil the peas for about 4 minutes. Drain them and mix with olive oil, salt and dill, stir them well. Smash them and them add the mint and stir everything again. Serve as a salad. 

Italiano
Come si fa: Cuocete i piselli in acqua bollente per circa 4 minuti finché non diventino teneri. Scolateli e rimetteteli nella casseruola con l'olio e un po' di sale e di aneto secco. Schiacciateli usando uno schiacciapatate in modo che diventino quasi una purea. Aggiungete mescolando la menta e servite come contorno. 


Przepis bierze udział w miętowej akcji kulinarnej: