Labels

11/04/2017

Wielkanocne kardamonki - Easter Cardamom Cookies - Biscotti di Pasqua al cardamomo

Smakołyki Angeli na Facebooku
Polish/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
500 g mąki pszennej/ 17.5 oz wheat plain flour/ 500 g di farina 0
100 g mąki ziemniaczanej/ 3.5 oz potato starch/ 100 g di fecola di patate
230 g oleju kokosowego lub masła/  8 oz coconut oil or butter/ 230 g di olio d'oliva o burro
200 g cukru / 7 oz  sugar/ 200 g di zucchero
2 jajka/ 2 eggs/ 2 uova
3 żółtka/ 3 egg yolks/ 3 tuorli
cukier waniliowy z prawdziwą wanilią/ vanilla extract/ vaniglia
3-4 łyżeczki mielonego kardamonu/ 3-4 ts ground cardamom/ 3-4 cucchiaini di cardamomo macinato
1 łyżeczka proszku do pieczenia/ 1 ts baking powder/ 1 cucchiaino di lievito

Polski
Wykonanie: Zagnieść ciasto (jeśli trzeba, dodać jeszcze tłuszczu). Formować z niego cienkie wałki, pokroić na mniejsze wałeczki i zlepić w wianuszki, ułożyć na wyłożoną tym samym papierem do pieczenia blachę i piec ok. 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180° C.

English
DirectionsKnead the dough. Make fine rolls and cut short pieces to make ends meet. Then bake them at 360° F for about 10-15 minutes. 

Italiano
Come si fa: Fare l'impasto, dividerlo e formare dei rotoli e tagliateli a pezzi piu' piccoli per fare i piccoli cerchi. Deponeteli su una piastra ricoperta di carta da forno e cuocere in forno già caldo a 180 gradi per circa 10-15 minuti. Conservare in una scatola.


Przepis bierze udział w poniższej akcji kulinarnej:

Wypieczone święta - Wielkanoc 2017