Labels

26/04/2017

Surówka z pokrzywą i miętą - Nettle and Mint Salad - Insalata con ortiche e menta

Smakołyki Angeli na Facebooku
Polish/English/Italiano
Składniki/Ingredients/ Ingredienti
listki świeżej pokrzywy/ fresh nettle leaves/ qualche foglia d'ortica fresca
listki świeżej mięty/ fresh mint leaves/ qualche foglia di menta fresca
listki sałaty/lettuce leaves/ qualche foglia di lattuga
kilka rzodkiewek/ several radishes/ qualche ravanello
pokrojona i przysmażona na oliwie cebula/ chopped and fried onion/ cipolla grattugiata e soffritta
kilka siekanych orzechów/ several chopped nuts/ qualche noce o nociola tritato
siekana zielona pietruszka/ chopped fresh parsley/ prezzemolo tritato
1 ząbek czosnku/ 1 garlic clove/ 1 spicchio d'aglio
sól do smaku/ salt to taste/ sale a piacere
oliwa lub majonez/ olive oil or mayonnaise/ olio d'oliva oppure maionese

Polski
Umyć nasze zioła i warzywa, pokrzywkę sparzyć, pokroić wszystko na drobno, a czosnek zmiażdżyć. Wymieszać wszystkie składniki z 1 łyżką lub więcej oliwy majonezu, posolić do smaku i udekorować zielona pietruszką. Podawać do kanapek, np. z buraczkami z chrzanem  (jak na zdjęciach) lub z daniami obiadowymi. 

English 
Wash all the plants well, drop the nettles into the boiling water and chop them all. Smash the garlic. Mix all the ingredients well together with 1 or more tbs of olive oil or mayo. Decorate it with fresh parsley and serve the salad with a sandwich (like the sandwich with beetroot and horseradish in the photos) or with lunch dishes. 

Italiano
Lavare bene tutte le piante, le ortiche con l'acqua bollente e tagliarle tutte a pezzi piccoli. Schiacciare l'aglio. Mischiare tutti gli ingredienti con qualche cucchiaio di olio d'oliva oppure la maionese e decorare con il prezzemolo tritato. Servire con il panino (per esempio assieme all'insalata di rape rosse al rafano come sulle foto) oppure come condimento di secondi piatti).


Przepis bierze udział w poniższych akcjach kulinarnych:

Czas na Pokrzywy! Czuję miętę (II) - czyli mięta w mojej kuchni