Labels

26/04/2017

Surówka z pokrzywą i miętą - Nettle and Mint Salad - Insalata con le ortiche e menta

Smakołyki Angeli na Facebooku
Polish/English/Italiano
Składniki/Ingredients/ Ingredienti
listki świeżej pokrzywy/ fresh nettle leaves/ qualche foglia d'ortica fresca
listki świeżej mięty/ fresh mint leaves/ qualche foglia di menta fresca
listki sałaty/lettuce leaves/ qualche foglia di lattuga
kilka rzodkiewek/ several radishes/ qualche ravanello
pokrojona i przysmażona na oliwie cebula/ chopped and fried onion/ cipolla grattugiata e soffritta
kilka siekanych orzechów/ several chopped nuts/ qualche noce o nociola tritato
siekana zielona pietruszka/ chopped fresh parsley/ prezzemolo tritato
1 ząbek czosnku/ 1 garlic clove/ 1 spicchio d'aglio
sól do smaku/ salt to taste/ sale a piacere
oliwa lub majonez/ olive oil or mayonnaise/ olio d'oliva oppure maionese

Polski
Umyć nasze zioła i warzywa, pokrzywkę sparzyć, pokroić wszystko na drobno, a czosnek zmiażdżyć. Wymieszać wszystkie składniki z 1 łyżką lub więcej oliwy majonezu, posolić do smaku i udekorować zielona pietruszką. Podawać do kanapek, np. z buraczkami z chrzanem  (jak na zdjęciach) lub z daniami obiadowymi. 

English 
Wash all the plants well, drop the nettles into the boiling water and chop them all. Smash the garlic. Mix all the ingredients well together with 1 or more tbs of olive oil or mayo. Decorate it with fresh parsley and serve the salad with a sandwich (like the sandwich with beetroot and horseradish in the photos) or with lunch dishes. 

Italiano
Lavare bene tutte le piante, le ortiche con l'acqua bollente e tagliarle tutte a pezzi piccoli. Schiacciare l'aglio. Mischiare tutti gli ingredienti con qualche cucchiaio di olio d'oliva oppure la maionese e decorare con il prezzemolo tritato. Servire con il panino (per esempio assieme all'insalata di rape rosse al rafano come sulle foto) oppure come il condimento dei secondi piatti).


Przepis bierze udział w poniższych akcjach kulinarnych:

Czas na Pokrzywy! Czuję miętę (II) - czyli mięta w mojej kuchni