Labels

16/05/2017

Biała fasola z selerem naciowym - Cannellini Beans With Celery - Cannellini con sedano

Smakołyki Angeli na Facebooku
 Polish/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
200 g białej fasoli / 7 oz cannellini beans/ 200 g di fagioli cannellini
1 duża łodyga selera naciowego/ 1 big celery stalk/ 1 gambo di sedano
1 mała cebula/ 1 small onion/ 1 piccola cipolla
1 ząbek czosnku/ 1 clove garlic/ 1 spicchio d'aglio
kilka listków bazylii/ several basil leaves/ qualche foglia di basilico
2 liście laurowe/ 2 laurel leaves/ 2 foglie di alloro
majeranek i sól do smaku/ marjoram and salt to taste/ maggiorana e sale a piacere
mały słoik pomidorów/ small jar tomato sauce/ 1 barattolo di passata di pomodoro oppure i pelati
olej z oliwek/ olive oil/ olio di oliva

+ opcjonalnie kiełbaska/ +optionally your favourite sausage/ + il vostro salame preferito

Polski:
Wykonanie: Fasolę umyć, zalać wodą, doprowadzić do wrzenia, zdjąć z palnika i moczyć ok. 12 godzin. Ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Na patelni przysmażyć na oliwie, pokrojoną drobno łodygę selera z cebulą i laurem (z dodatkiem odrobiny wody - doprowadzić do ugotowania warzyw). Wymieszać wszystko wraz z pomidorami podgotować, na końcu dodać rozgnieciony czosnek z bazylią, jeszcze raz doprowadzić do wrzenia, by czosnek się sparzył. Podawać z chlebem lub makaronem.

English
Method: Wash the beans, leave them in water for 12 hours and cook them until they are soft. Chop the vegetables. Fry onions with celery. When they are soft add the beans, tomatoes, smashed garlic, laurel and basil leaves with salt and stir well, leave it for a while over the heat. Serve with bread or pasta.

Italiano
Come si fa: Lavare bene i fagioli, mettere in una ciotola piena di acqua e lasciare a riposare per 12 ore. Far cuocere i fagioli finché non diventino morbidi. Soffriggere la cipolla con il sedano e alloro in oil ed un po' d'acqua, far cuocere, mescolare il tutto con la passata, aggiungere l'aglio e le foglie di basilico alla fine do cottura. Servire con il pane o la pasta.


Przepis bierze udział w poniższych ziołowych akcjach kulinarnych: