Labels

12/05/2017

Szpinak z jajkiem w koszulce - Spinach with Poached Eggs - Spinaci con uovo poché

Smakołyki Angeli na Facebooku 
Polski
Wykonanie: Szpinak umyć wielokrotnie, by usunąć piasek. Nie dolewać już wody, ugotować w wodzie z kąpieli. Okrasić przysmażoną cebulą, rozgniecionym czosnkiem, solą i pieprzem do smaku. Jajka w koszulce gotować osobno, jedno po drugim w litrowym garnku, muszą być świeże. Jajko pierw wybić na miseczkę/talerzyk. Litr wody z ok 50 ml soku z cytryny lub octu doprowadzić do wrzenia. Zamieszać łyżką, energicznie w koło, żeby utworzył się wir wody, wtedy wrzucić jajko i gotować 3 minuty, jeśli chcemy by żółtko było twarde, gotować 4 minuty. Jajko ułożyć na gnieździe szpinakowym i udekorować śniegiem ze startego sera ;-). Podawać z chlebem lub bułką... ewentualnie z gotowanymi ziemniakami.

English 
Directions: Boil the spinach and add smashed garlic, salt and pepper to taste. If you like, you can also add lightly fried onions. Make sure your eggs are really fresh. Cook always one egg at a time. Crack eggs individually into a bowl. Make boil 1 litre of water with about 50 ml of lemon juice or vinegar. Create a gentle whirlpool in the water. Slowly tip the egg into the water and leave to cook for 3 minutes, if you prefer your yolks less liquid, cook the egg for 4 minutes. Serve the dish in a plate, place the egg on the spinach nest and snow with grated cheese ;-). 


Italiano
Come si fa: Cuocere gli spinaci, insaporirli con l'aglio schiacciato, cipolla soffritta, sale e pepe. Rompere un uovo (fresco) per metterlo in acqua (sempre uno alla volta) in un piattino, non direttamente nell'acqua. Far bollire un litro d'acqua con circa 50 mil di succo di limone o aceto di vino bianco. Creare un vortice facendo girare un cucchiaio nell'acqua in senso orario e versateci dentro l'uovo dal piattino. Far cuocerlo per 3 minuti, ma se preferite un tuorlo sodo cuocetelo 4 minuti. Servire ogni uovo sul nido di spinaci coperto della neve di formaggio grattugiato ;-). 


Źródło przepisu:/Source:/La ricetta originale:
Ci piace cucinare, 13/2/2017, p. 23