Labels

18/05/2017

Razowy wieniec (chleb) z siemieniem lnianym i rozmarynem - Flax Seed and Rosemary Wholemeal Bread - Corona integrale ai semi di lino con rosmarino

Smakołyki Angeli via Facebook
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
300 g mąki pszennej pełnej/ 10.5 whole meal flour/ 300 g di farina integrale
200 g mąki pszennej np. durum/ 7 oz plain wheat flour/ 200 g di farina di grano duro oppure "0"
100 g siemienia lnianego/ 5 oz ground flax seed/ 100 g di semi di lino
300 ml letniej wody/ 300 ml lukewarm water/ 300 ml di acqua tiepida
3 łyżki oliwy z oliwek/ 3 tbs olive oil/ 3 cucchiai di olio d'oliva
2 łyżeczki cukru/ 2 tea spoons sugar/ 2 cucchiaini di zucchero
paczka suszonych drożdży/ 1 pack dry yeast/ 1 bustina di lievito di birra disidratato
1 pełna łyżeczka soli/ 1 tsp salt/ 1 cucchiaino raso di sale
gałązka rozmarynu/ 1 tbs chopped rosemary / un rametto di rosmarino
białko do pędzlowania/ egg white for brushing/ albume per spennellare

Polski:
Wykonanie: Zmielić siemię i zmieszać z mąkami, dodać drożdże, cukier, oliwę, dodając po trochu ciepłej wody i soli, wymieszać widelcem, na koniec dodać siekane igiełki rozmarynu. Wyrobić ciasto z ciepłych składników (wyrabiam ręcznie przez min. 10 minut, kilka razy rozciągając je, i wbijając w nie pięści, do całkowitego wchłonięcia płynu), przykryć wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyruszenia (najlepiej pod pierzynkę) na ok. 40 minut, by podwoiło objętość. Utworzyć z ciasta okrągły bochenek, wyciąć nożem w środku krzyż i uformować wieniec, odstawić na ok. 20-60 min. w ciepłe miejsce. Wieniec posmarować pędzelkiem rozbitym białkiem i udekorować niemielonymi ziarnami siemienia. Piec przez ok. 30 minut w 180°C (a podczas pieczenia, włożyć do piekarnika żaroodporne naczynie z wodą).

English:
Method: First stir the dough ingredients with a fork. Make a dough with your hands for at least 10 minutes. Leave it in a bowl, covered with a wet towel, in some warm place until doubles its size. Make a round loaf, cut a cross with a sharp knife in the middle of the loaf and then form a garland, brush it with beaten egg white. Leave the garland for another 20-60 minutes to grow. You can decorate in with flax seeds. Bake it at 356° F for 25-30 minutes.

Italiano:
Come si fa: Versare le farine con i semi di lino macinati prima in una terrina e mescolarvi il lievito di birra. Al centro del mucchio praticare un buco e versarvi zucchero, olio ed il rosmarino tritato. Amalgamare il tutto con una forchetta, aggiungendo un po' per volta l'acqua tiepida ed il sale. Lavorare bene l'impasto almeno per 10 minuti (allargandolo con i pugni chiusi, riavvolgendolo e sbattendolo sul tavolo, fino al completo assorbimento del liquido), e lasciare a riposare, coperto con un canovaccio umido, al caldo per 40 minuti. Mettere un po' di farina sulla spianatoia, formare una pagnotta rotonda, praticare 2 tagli incrociati al centro senza arrivare fino al bordo e ripiegare i 4 lembi sul bordo posizionando le punte al di sotto dello stesso e trasferire la corona sulla lastra foderata con carta da forno. Porre a lievitare in luogo tiepido per 20-60 minuti. Spennellare la corona con l'albume sbattuto. Cuocere al forno caldo di 180° C per 25-30 minuti. (Durante la cottura porre nel forno una ciotolina piena d'acqua).