#SmakołykiAngeli #leprelibatezzediangela #angelasdelicacies |
Składniki/ Ingredients/ Ingredienti:
1 szklanka mąki kokosowej/ 1 cup coconut flour/ 1 tazza di crema di farina di cocco
1 szklanka mąki ryżowej/ 1 cup rise flour/ 1 tazza di farina di riso
1 szklanka mąki pszennej (np durum) / 8.5 oz durum wheat flour/1 tazza di farina di grano duro
2 łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej/ 2 tbs corn starch/ 2 cucchiai di amido di mais
1 szklanka mąki pszennej (np durum) / 8.5 oz durum wheat flour/1 tazza di farina di grano duro
2 łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej/ 2 tbs corn starch/ 2 cucchiai di amido di mais
4 łyżki miodu/ 4 tbs honey/ 4 cucchiai di miele
1/2 szklanki cukru/ 1/2 cup sugar/ 1/2 di tazza di zucchero
250 g masła/ 5.2 butter/ 5.2 g di burro
1/2 szklanki cukru/ 1/2 cup sugar/ 1/2 di tazza di zucchero
250 g masła/ 5.2 butter/ 5.2 g di burro
2 jajka/ 2 eggs/ 2 uova
1 łyżeczka proszku do pieczenia/ 1 tea spoon baking powder/ 1 cucchiaino di lievito per i dolci
Polski
Wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto (jeśli się kruszy, dodać więcej miodu, najlepiej płynnego lub kolejne jajko). Formować małe kuleczki. Utworzyć w każdej palcem dołek, wypełnić go odrobiną konfitury (na zdjęciach jest to konfitura figowa). Piec 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do ok. 180°C.
English
Method: Mix all the ingredients well in a bowl, knead and divide the dough into small, teaspoon size, balls, place your finger into each ball to form a hole and fill it in with a piece of jam (in the photos you can see fig jam). Bake them in 180°C for about 10-15 minutes.
Italiano
Come si fa: Lavorare bene con le mani tutti gli ingredienti per ottenere un impasto omogeneo. Formare con un cucchiaino piccole sfere, con il dito fare dei buchi, riempirli con un po' di marmellata, per esempio la marmellata di fichi come nelle foto. Cuocere in forno preriscaldato a 180°C per circa 10-15 minuti.
Przepis bierze udział w poniższych akcjach kulinarnych:
Miodowa akcja ma na celu przypomnienie nam wszystkim o nieodzownej roli pszczół w ekosystemie, polecam stosowanie zdrowego słodzika, czyli pszczelego miodu w Waszej kuchni oraz ciekawą lekturę artykułu: ROLA PSZCZOŁY MIODNEJ W ŻYCIU CZŁOWIEKA/ This culinary action aims at remembering us the indispensabile role of bees in human life, please read the following article: WHY ARE BEES SO IMPORTANT TO OUR ECOSYSTEM/ Questa azione culinaria ti vuole ricordare della importanza delle api, per questo ti invito alla lettura dell'articolo: MOLTO PIU' DEL MIELE: LE API SENTINELLE DEL NOSTRO AMBIENTE
Miodowa akcja ma na celu przypomnienie nam wszystkim o nieodzownej roli pszczół w ekosystemie, polecam stosowanie zdrowego słodzika, czyli pszczelego miodu w Waszej kuchni oraz ciekawą lekturę artykułu: ROLA PSZCZOŁY MIODNEJ W ŻYCIU CZŁOWIEKA/ This culinary action aims at remembering us the indispensabile role of bees in human life, please read the following article: WHY ARE BEES SO IMPORTANT TO OUR ECOSYSTEM/ Questa azione culinaria ti vuole ricordare della importanza delle api, per questo ti invito alla lettura dell'articolo: MOLTO PIU' DEL MIELE: LE API SENTINELLE DEL NOSTRO AMBIENTE
No comments:
Post a Comment