Labels

Lunch (189) Pranzo (189) Obiad (183) Cena (152) Cakes (144) Ciasta (142) Torte (138) Tea cakes (129) Ciastka (122) Dolcetti (118) Supper (109) Dolci (94) Kolacja (94) Cookies (88) Desery (86) Desserts (86) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (33) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Contorni (24) Drinks (22) Antipasti (21) Bevande (21) Breakfasts (21) Napoje (21) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Gratin (14) Pancakes (14) Zapiekanka (14) Akcje kulinarne (13) Le crepes (13) Naleśniki (13) Preserves (10) Przetwory (10) Konkurs (9) Confetture (6) Biscotti salati (5) Marmellate (5) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Śniadanie (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

12/05/2017

Zupa (krem) z pieczarek (łąkowych) - Creamy Mushroom Soup - Vellutata di funghi prataioli (Champignon)

Smakołyki Angeli via Facebook
Polish/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
250-500 g pieczarek (najlepiej łąkowych)/ 8-17 oz mushroom/ 250-500 g di funghi prataioli (oppure Champignon)
1 cebula/ 1 onion/ 1 cipolla
ok. 3 szklanek wrzątku/ 3 cups boiling water/ 3 tazze di acqua bollente
1 duża marchewka/ 1 big carrot/ 1 carota grande
1 duży ziemniak/ 1 big potato/ 1 patata grande
sól do smaku/ salt to taste/ sale a piacere

Polski
Wykonanie: Pokroić warzywa i grzyby, zalać 3 szklankami wrzątku (do wrzątku można wsypać trochę suszonych warzyw), posolić, ugotować (ok 15 minut) i zmiksować. Na koniec skropić oliwą. Talerz zupy ozdobić pieczonymi pieczarkami ze świeżą pietruszką. Podawać z grzankami z chleba razowego, pokrojonego w kostkę.

English
Method: Slice  peeled  vegetables and mushrooms, pour in 3 cups of boiling water, cook and salt to taste, then blend everything well. You can pour a small amount of olive oil at the end. Decorate the plate with several fried mushrooms and parsley. Serve with croutons.

Italiano
Come si fa: Tagliare le verdure e funghi a pezzi piccoli e far cuocere in acqua bollente (3 tazze), con un po' di sale a piacere e frullare il tutto. Si può aggiungere un filo d'olio d'oliva a fine cottura. Decorare con il prezzemolo e qualche fungo fritto e servire con i croutons di pane integrale tostato.