Labels

12/05/2017

Zupa (krem) z pieczarek - - Creamy Mushroom Soup - Vellutata di pratolini (champignon)

Smakołyki Angeli via Facebook
Polish/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
250-500 g pieczarek/ 8-17 oz mushroom/ 250-500 g di pratolini (champignon)
1 cebula/ 1 onion/ 1 cipolla
ok. 3 szklanek wrzątku/ 3 cups boiling water/ 3 tazze di acqua bollente
1 duża marchewka/ 1 big carrot/ 1 carota grande
1 duży ziemniak/ 1 big potato/ 1 patata grande
sól do smaku/ salt to taste/ sale a piacere

Polski
Wykonanie: Pokroić warzywa i grzyby, zalać 3 szklankami wrzątku (do wrzątku można wsypać trochę suszonych warzyw), posolić, ugotować (ok 15 minut) i zmiksować. Na koniec skropić oliwą. Talerz zupy ozdobić pieczonymi pieczarkami ze świeżą pietruszką. Podawać z grzankami z chleba razowego, pokrojonego w kostkę.

English
Method: Slice  peeled  vegetables and mushrooms, pour in 3 cups of boiling water, cook and salt to taste, then blend everything well. You can pour a small amount of olive oil at the end. Decorate the plate with several fried mushrooms and parsley. Serve with croutons.

Italiano
Come si fa: Tagliare le verdure e fungi a pezzi piccoli e far cuocere in acqua bollente (3 tazze), con un po' di sale a piacere e frullare il tutto. Si può aggiungere un filo d'olio d'oliva alla fine cottura. Decorare con il prezzemolo e  e qualche fungo fritto e servire con i croutons di pane integrale tostato.