Labels

29/11/2017

Chleb z orzechami włoskimi na miodzie - Walnut & Honey Bread Recipe - Pane alle noci e miele

#SmakoykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
100 g orzechów włoskich w kawałkach/ 3.5 oz walnuts/ 100 g di noci in pezzi
3 łyżki miodu/ 3 tbs honey/ 3 cucchiai di miele
50 g miękkiego masła/ 2 oz soft butter/ 50 g di burro ammorbidito
350 g mąki pełnej chlebowej/ 12 whole meal bread flour/ 350 g di farina integrale per pane
150 g mąki pszennej chlebowej/5 oz bread wheat flour/ 150 g di farina bianca per pane
350 ml letniej wody/350 ml lukewarm water/ 350 ml di acqua tiepida
3 łyżki oliwy z oliwek/ 3 tbs olive oil/ 3 cucchiai di olio d'oliva
paczka suszonych drożdży/ 1 pack dry yeast/ 1 bustina di lievito di birra disidratato
1 łyżeczka soli/ 1 tsp salt/ 1 cucchiaino di sale

Polski:
Wykonanie: Wymieszać widelcem mąki, drożdże, masło i miód, dodając po trochu ciepłej wody i soli. Wyrobić ciasto z ciepłych składników, pod koniec wyrabiania dodać orzechy i sól (wyrabiam ręcznie przez min. 10 minut, kilka razy rozciągając je, do całkowitego wchłonięcia płynu), przykryć wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyruszenia (najlepiej pod pierzynkę) na 40 minut, by podwoiło objętość. Wyłożyć ciastem keksową formę i odstawić na 20 min. w ciepłe miejsce. Piec przez ok. 30 minut w 180°C (a podczas pieczenia, włożyć do piekarnika żaroodporne naczynie z wodą). Podawać np. z miodem lub domowymi powidłami.

English:
Method: First stir the dough ingredients with a fork. Make a dough with your hands for at least 10 minutes (you can add the walnuts and salt at the end of the process). Leave it in a bowl, covered with a wet towel, in some warm place until doubles its size. Place the dough into a rectangular baking tin. Bake it at 356° F for about 30 minutes. Serve with honey or homemade jam for example blackthorn fruit and pear jam as you can see in the photos below.

Italiano:
Come si fa: Versare le farine in una terrina e mescolarvi il lievito di birra. Al centro del mucchio praticare un buco e versarvi il burro ed il miele. Amalgamare il tutto con una forchetta, aggiungendo un po' per volta l'acqua tiepida ed il sale ed alla fine le noci. Lavorare bene l'impasto almeno per 10 minuti (allargandolo con i pugni chiusi, riavvolgendolo e sbattendolo sul tavolo, fino al completo assorbimento del liquido), e lasciarlo riposare, coperto con un canovaccio umido, al caldo per almeno 40 minuti. Mettere un po' di farina sulla spianatoia, formare un rettangolo e metterlo nelle teglia rettangolare. Porre a lievitare in luogo tiepido per 20 minuti. Cuocere in forno caldo a 180°C per circa 30 minuti. (Durante la cottura porre nel forno una ciotolina piena d'acqua). Servire per esempio col miele o qualche marmellata fatta a casa.

No comments:

Post a Comment