Labels

Lunch (189) Pranzo (189) Obiad (183) Cena (152) Cakes (144) Ciasta (142) Torte (138) Tea cakes (129) Ciastka (122) Dolcetti (118) Supper (109) Dolci (94) Kolacja (94) Cookies (88) Desery (86) Desserts (86) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (33) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Contorni (24) Drinks (22) Antipasti (21) Bevande (21) Breakfasts (21) Napoje (21) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Gratin (14) Pancakes (14) Zapiekanka (14) Akcje kulinarne (13) Le crepes (13) Naleśniki (13) Preserves (10) Przetwory (10) Konkurs (9) Confetture (6) Biscotti salati (5) Marmellate (5) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Śniadanie (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

22/11/2017

Zupa krem z czarnej rzepy - Black Turnip Cream Soup recipe - Vellutata di rapa nera e porro

Smakołyki Angeli na Facebooku
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
1 duża czarna rzepa/ 1 big black turnip (radish)/ 1 rapa nera grande
kawałek małej marchewki/ small carrot/ 1 pezzo di una carota piccola
ok. 3 szklanek wrzątku/ 3 cups boiling water/ 3 tazze di acqua bollente
3 ziemniaki/ 3 potatoes/ 3 patate
1 mały korzeń pietruszki/ 1 small parsnip/ 1 piccola radice di prezzemolo
kawałek selera/ small piece celeriac/ un pezzo di sedano rapa
1 mały por/ 1 small leek/ 1 porro piccolo
1 mała cebula/ 1 small onion/ 1 cipolla piccola dorata, bianca oppure rosa
szalotka/ scallion/ scalogno
szczypta mielonego kminku/ a pinch of ground caraway seeds/ un pizzico di cumino macinato
sól do smaku/ salt to taste/ sale a piacere

Polski
Wykonanie: Pokroić marchew, rzepę, pietruszkę i ziemniaki (uprzednio obrane), dodać szalotkę, zalać 3 szklankami wrzątku, posolić, ugotować. Cebulę oraz białą część pora posiekać i podsmażyć na oliwie. Wymieszać wszystko i zmiksować. Jeśli wolimy zupę mniej gęstą, dolać wrzątku, wymieszać. Posypać nasionami dyni i/lub grzankami.

English
Method: Fry the onions and dry leek in olive oil over medium heat until become translucent. In the meantime chop the carrot, turnip, parsnip, celeriac and potatoes, pour in 3 cups of boiling water, cook and salt to taste, add caraway seeds, then blend everything well. Decorate with a bit of pumpkin seeds or/and croutons.

Italiano
Come si fa: Tagliare carota, rapa, sedano, prezzemolo radice e patate e far cuocere in acqua o brodo bollente (3 tazze), con un po' di sale a piacere e poi frullare il tutto. Rosolare le cipolle ed il porro con un po' d'olio d'oliva ed aggiungerle alla minestra assieme col sale e cumino e frullare il tutto un'altra volta. Decorare con i semi di zucca e/oppure i crouton.


Przepis bierze udział w poniższej akcji kulinarnej:

Grzyby i warzywa jesienne. Edycja 3.