Labels

Lunch (188) Pranzo (188) Obiad (182) Cena (151) Cakes (143) Ciasta (141) Torte (137) Tea cakes (128) Ciastka (121) Dolcetti (117) Supper (108) Dolci (93) Kolacja (93) Cookies (87) Desery (85) Desserts (85) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (33) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (25) Zupy (25) Contorni (24) Minestroni (24) Antipasti (21) Breakfasts (21) Drinks (21) Bevande (20) Napoje (20) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Gratin (14) Pancakes (14) Zapiekanka (14) Akcje kulinarne (13) Le crepes (13) Naleśniki (13) Preserves (10) Przetwory (10) Konkurs (9) Confetture (6) Biscotti salati (5) Marmellate (5) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Śniadanie (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

10/11/2017

Ciasto ze śliwkami i dynią - Plum and Pumpkin Cake - Torta alle prugne e zucca

Smakołyki Angeli na Facebooku
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej/ 2,1/2 cup oz plain white flour/ 2 e 1/2 tazza di g farina
6 jajek/ 6 eggs/ 6 uova
3/4 szklanki cukru/3/4 cup sugar/ 3/4 di tazza di zucchero
200 g masła/ 7 oz butter/ 200 g di burro
1 łyżeczka proszku do pieczenia/ 1 ts baking powder/ 1 cucchiaino di lievito
szczypta soli/ a pinch of salt/ un pizzico di sale

+
500 g śliwek/ 500 g plums/ 500 g di prugne
400 g dyni/ 400 g pumpkin/ 400 g di zucca
cukier puder do posypania/ icing sugar to cover/ zucchero a velo per coprire
3 łyżki bułki tartej/ 3 tbs bread crumbs/ 3 cucchiai di pan grattugiato
2 łyżki cukru/ 2 tbs sugar/ 2 cucchiai di zucchero
2 łyżeczki cynamonu/ 2 ts cinnamon/ 2 cucchiaini di cannella

Polski
Wykonanie: Masło utrzeć z żółtkami i cukrem pudrem na puszystą masę. Dalej ucierając dodawać mąkę pszenną, proszek do pieczenia, a na koniec ubite na sztywną pianę białka. Ciasto wyłożyć do keksówki lub na blaszkę wyłożoną papierem dopieczenia. Śliwki opłukać, osuszyć, wypestkować i pokroić w dużą kostkę. Dynię obrać ze skórki, oczyścić z pestek, opłukać i pokroić w kostkę. Do miski przełożyć śliwki i dynię. Dodać bułkę tartą, cukier trzcinowy i cynamon. Dokładnie wymieszać, a następnie rozłożyć na surowym cieście. Piec przez ok. 45 minut w 180 °C.

English and Italian versions soon....


Źródło przepisu: