Labels

Lunch (189) Pranzo (189) Obiad (183) Cena (152) Cakes (144) Ciasta (142) Torte (138) Tea cakes (129) Ciastka (122) Dolcetti (118) Supper (109) Dolci (94) Kolacja (94) Cookies (88) Desery (86) Desserts (86) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (33) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Contorni (24) Drinks (22) Antipasti (21) Bevande (21) Breakfasts (21) Napoje (21) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Gratin (14) Pancakes (14) Zapiekanka (14) Akcje kulinarne (13) Le crepes (13) Naleśniki (13) Preserves (10) Przetwory (10) Konkurs (9) Confetture (6) Biscotti salati (5) Marmellate (5) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Śniadanie (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

21/11/2017

Domowy syrop na kaszel (z babki lancetowatej) - Homemade Cough Syrup - Rimedio contro la tosse

Smakołyki Angeli na Facebooku
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
200 ml wody/ 200 ml water/ 200 ml di acqua
200 g cukru/ 7 oz sugar/ 200 g di zucchero
100 g wódki/ 3.5 oz vodka/ 100 g di vodka
200 g świeżych liści babki lancetowatej/ 7 oz ribwort plantain fresh leaves/ 200 g di foglie fresche di piantaggine lanciuola

Polski
Wykonanie: Umyć liście babki i zmielić w maszynce do mięsa. Zalać wodą i zasypać cukrem i podgrzać (zaparzyć) na wolnym ogniu, tak, by cukier się rozpuścił, ale nie doprowadzić do wrzenia. Przecedzić przez gęste sito, odlać sok i wymieszać go z wódką. Wlać do szklanego słoja lub butelki i przechowywać w chłodnym miejscu. Można dodać syrop do herbaty i doprawić cytryną w razie problemów z gardłem czy kaszlu. 

English
Method: Wash and grind the leaves. Pour in the water and add the sugar, heat but not let it boil, stirring until the sugar is melted. Drain in a fine sieve, throw out the mashed leaves and mix the syrup with the vodka. Drink several tea spoons together with tea and lemon juice when needed. Keep in a jar or bottle in a cool place. 

Italiano
Come si fa: Lavare le foglie e farle macinare. Mescolarle con l'acqua e lo zucchero e far riscaldare  lo sciroppo un po', così lo zucchero si scioglierà, ma non farlo bollire. Alla fine scolare, buttare le foglie macinate e amalgamare il liquido rimasto con la vodka. Riempire qualche bottiglia o barattolo e conservare in un luogo fresco. Usare qualche cucchiaino alla volta con il te o tisana quando avete la tosse oppure anche mal di gola.