Labels

Lunch (189) Pranzo (189) Obiad (183) Cena (152) Cakes (144) Ciasta (142) Torte (138) Tea cakes (129) Ciastka (122) Dolcetti (118) Supper (109) Dolci (94) Kolacja (94) Cookies (88) Desery (86) Desserts (86) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (33) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Contorni (24) Drinks (22) Antipasti (21) Bevande (21) Breakfasts (21) Napoje (21) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Gratin (14) Pancakes (14) Zapiekanka (14) Akcje kulinarne (13) Le crepes (13) Naleśniki (13) Preserves (10) Przetwory (10) Konkurs (9) Confetture (6) Biscotti salati (5) Marmellate (5) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Śniadanie (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

18/11/2017

Ciastka dyniowo-pomarańczowe - Pumpkin & Orange Tea Cakes Recipe - Dolcetti con zucca e arancia

Smakołyki Angeli na Facebooku
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
2 szklanki mąki razowej/ 2 cups wholemeal flour/ 2 tazze di farina integrale o di grani antichi
2/3 szklanki cukru nierafinowanego/ 2/3 cup brown sugar/ 2/3 di tazza di zucchero grezzo
2 jajka/ 2 eggs/ 2 uova
1/2 szklanki oliwy/ 1/2 cup olive oil/ 1/2 di tazza di olio di oliva
1 cukier waniliowy/ 1 ts vanilla extract/ 1 bustina di vaniglia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej/ 1/2 ts baking soda/ 1/2 di cucchiaino di bicarbonato di soda
skórka otarta z 1 pomarańczy/ 1 orange grated zest/ scorza di 1 arancia grattugiata
szklanka startej gotowanej dyni/ 1 cup grated & cooked pumpkin/ 1 tazza di zucca grattugiata, lessa

Polski
Wykonanie: Wymieszać wszystkie składniki łyżką, wypełnić ciastem papierowe foremki, posypać cukrem "razowym" (muscovado) zmieszanym z cynamonem i natychmiast (ze względu na sodę) wstawić do uprzednio nagrzanego piekarnika do ok. 180°C i upiec najlepiej na jasno złoty kolor. Inna opcja (obie na zdjęciach): wymieszać wszystkie składniki łyżką, dodać do ciasta kilka łyżek mąki kokosowej, tak by ciasto nie było zbyt wilgotne, utworzyć małe kulki, obtoczyć każdą cukrem muscovado zmieszanym z cynamonem i upiec jak wyżej, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

English
Method: Stir all the ingredients with a tablespoon and fill in cupcake paper forms with the batter. Sprinkle each cupcake with muscovado sugar mixed with cinnamon. Bake at 360°F for about 10-15 minutes. Other option (both included in the photos)Stir all the ingredients with a tablespoon, then add 2-4 tablespoons of cocco flour, form small balls and roll each one in muscovado sugar mixed with cinnamon. Bake at 360°F for about 10-15 minutes.

Italiano
Come si fa: Amalgamare tutti gli ingredienti con il cucchiaio, riempire con l'impasto dei pirottini e cospargere tutti i dolcetti con lo zucchero integrale mescolato con la cannella in polvere. Cuocere i dolcetti in forno preriscaldato a 180°C per circa 10-15 minuti. Oppure (come nelle foto): amalgamare tutti gli ingredienti con il cucchiaio, aggiungere 2-4 cucchiai di farina di cocco. Formare delle palline piccole, impanarle nello zucchero integrale mescolato con la cannella in polvere. Cuocere le palline in forno preriscaldato a 180°C per circa 10-15 minuti.