Labels

18/11/2017

Ciastka dyniowo-pomarańczowe - Pumpkin & Orange Tea Cakes Recipe - Dolcetti con zucca e arancia

#SmakoykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
2 szklanki mąki razowej/ 2 cups wholemeal flour/ 2 tazze di farina integrale o di grani antichi
2/3 szklanki cukru nierafinowanego/ 2/3 cup brown sugar/ 2/3 di tazza di zucchero grezzo
2 jajka/ 2 eggs/ 2 uova
1/2 szklanki oliwy/ 1/2 cup olive oil/ 1/2 di tazza di olio di oliva
1 cukier waniliowy/ 1 ts vanilla extract/ 1 bustina di vaniglia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej/ 1/2 ts baking soda/ 1/2 di cucchiaino di bicarbonato di soda
skórka otarta z 1 pomarańczy/ 1 orange grated zest/ scorza di 1 arancia grattugiata
szklanka startej gotowanej dyni/ 1 cup grated & cooked pumpkin/ 1 tazza di zucca grattugiata, lessa

Polski
Wykonanie: Wymieszać wszystkie składniki łyżką, wypełnić ciastem papierowe foremki, posypać cukrem "razowym" (muscovado) zmieszanym z cynamonem i natychmiast (ze względu na sodę) wstawić do uprzednio nagrzanego piekarnika do ok. 180°C i upiec najlepiej na jasno złoty kolor. Inna opcja (obie na zdjęciach): wymieszać wszystkie składniki łyżką, dodać do ciasta kilka łyżek mąki kokosowej, tak by ciasto nie było zbyt wilgotne, utworzyć małe kulki, obtoczyć każdą cukrem muscovado zmieszanym z cynamonem i upiec jak wyżej, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

English
Method: Stir all the ingredients with a tablespoon and fill in cupcake paper forms with the batter. Sprinkle each cupcake with muscovado sugar mixed with cinnamon. Bake at 360°F for about 10-15 minutes. Other option (both included in the photos)Stir all the ingredients with a tablespoon, then add 2-4 tablespoons of cocco flour, form small balls and roll each one in muscovado sugar mixed with cinnamon. Bake at 360°F for about 10-15 minutes.

Italiano
Come si fa: Amalgamare tutti gli ingredienti con il cucchiaio, riempire con l'impasto dei pirottini e cospargere tutti i dolcetti con lo zucchero integrale mescolato con la cannella in polvere. Cuocere i dolcetti in forno preriscaldato a 180°C per circa 10-15 minuti. Oppure (come nelle foto): amalgamare tutti gli ingredienti con il cucchiaio, aggiungere 2-4 cucchiai di farina di cocco. Formare delle palline piccole, impanarle nello zucchero integrale mescolato con la cannella in polvere. Cuocere le palline in forno preriscaldato a 180°C per circa 10-15 minuti.

No comments:

Post a Comment