Labels

Lunch (188) Pranzo (188) Obiad (182) Cena (151) Cakes (143) Ciasta (141) Torte (137) Tea cakes (128) Ciastka (121) Dolcetti (117) Supper (108) Dolci (93) Kolacja (93) Cookies (87) Desery (85) Desserts (85) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (33) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (25) Zupy (25) Contorni (24) Minestroni (24) Antipasti (21) Breakfasts (21) Drinks (21) Bevande (20) Napoje (20) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Gratin (14) Pancakes (14) Zapiekanka (14) Akcje kulinarne (13) Le crepes (13) Naleśniki (13) Preserves (10) Przetwory (10) Konkurs (9) Confetture (6) Biscotti salati (5) Marmellate (5) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Śniadanie (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

11/11/2017

Kasza gryczana z dynią - Pumpkin with Buckwheat Kasha - Grano saraceno con zucca

Smakołyki Angeli na Facebooku
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
dynia/ pumpkin/ zucca
gałązka rozmarynu/ rosemary branch/ un rametto di rosmarino
cebula/ onion/ cipolla
oliwa/ olive oil/ olio d'oliva
kasza gryczana/ buckwheat kasha/ grano saraceno

sól do smaku/ salt to taste/ sale

Polski
Wykonanie: Oczyszczaną z gniazd nasiennych i obraną dynię kroimy w drobną kostkę (ilość, w zależności dla ilu osób przyrządzamy ten obiadowy dodatek, przykładowo 100-150 g na osobę). Gotujemy w rondlu, pod przykryciem, z taką ilością wody osolonej, by pokryła dynię, ale nie więcej. Do gotującej się dyni wrzucamy gałązkę rozmarynu, którą wyjmujemy, gdy tylko dynia będzie miękka i zdejmujemy z pieca. Osobno smażymy posiekaną cebulę na odrobinie oliwy. Mieszamy by smaki przeszły, dosalamy, jeśli trzeba. Serwujemy z ugotowaną na sypko kaszą gryczaną paloną (jak na zdjęciu) lub niepaloną (wg uznania).

English and Italian versions soon....