Labels

Lunch (189) Pranzo (189) Obiad (183) Cena (152) Cakes (144) Ciasta (142) Torte (138) Tea cakes (129) Ciastka (122) Dolcetti (118) Supper (109) Dolci (94) Kolacja (94) Cookies (88) Desery (86) Desserts (86) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (33) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Contorni (24) Drinks (22) Antipasti (21) Bevande (21) Breakfasts (21) Napoje (21) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Gratin (14) Pancakes (14) Zapiekanka (14) Akcje kulinarne (13) Le crepes (13) Naleśniki (13) Preserves (10) Przetwory (10) Konkurs (9) Confetture (6) Biscotti salati (5) Marmellate (5) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Śniadanie (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

28/11/2017

Slow Food: Roveja z dynią i kiełbaską- Pumpkin & Sausage Roveja Recipe - Roveja con zucca e salsiccia

Smakołyki Angeli na Facebooku
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
roveja (dziki groszek)/ roveja/ roveja
dynia/ pumpkin or butternut/ zucca
kiełbasa (najlepiej cielęca)/ sausage/ salsiccia
cebula/ onion/ cipolla
dymka lub szczypiorek/ chopped chives/ erba cipollina
zielona pietruszka/ parsley/ prezzemolo
rozmaryn/ rosemary/ rosmarino
oliwa/ olive oil/ olio d'oliva
sół i pieprz do smaku/ salt and pepper to taste/ sale e pepe a piacere

Polski
Wykonanie: Ugotować roveję (namoczyć ją co najmniej 12 godzin wcześniej). Roveja - jak twierdzą naukowcy, to "pragroszek", albo zupełnie osobny gatunek rośliny strączkowej rodem z Gór Sibillini  (Umbria i Marche, Włochy), obecnie uprawiana w regionie miast św. Rity, tj. Cascia i Roccaporena. Dynię obrać i pokroić w kostkę, usmażyć na cebulce z odrobiną oliwy (dolewając wodę) i gałązką rozmarynu, doprawić solą i pieprzem, wymieszać z pokrojoną w kostkę kiełbasą, lekko razem wszystko przesmażyć. Połączyć z roveją, podawać ze świeżą pietruszką i/lub ze szczypiorkiem.

English 
Method: Boil the roveja until becomes soft. In a separate pan cook chopped pumpkin with onion (peeled and sliced), chopped sausage in oil (adding water when necessary) with a branch of rosemary. Mix everything with the roveja. Season to taste with salt and pepper and decorate with fresh parsley and/or chopped chives.

Italiano
Come si fa: Cuocere la roveja (tenendola a bagno in acqua per tutta la notte prima di cottura). Soffriggere in olio (con un po' d'acqua) la zucca, il rosmarino con la cipolla, a fine cottura condire con il sale e pepe. Mescolare il tutto e servire con il prezzemolo fresco oppure/ e l'erba cipollina.