Labels

Lunch (188) Pranzo (188) Obiad (182) Cena (151) Cakes (143) Ciasta (141) Torte (137) Tea cakes (128) Ciastka (121) Dolcetti (117) Supper (108) Dolci (93) Kolacja (93) Cookies (87) Desery (85) Desserts (85) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (33) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (25) Zupy (25) Contorni (24) Minestroni (24) Antipasti (21) Breakfasts (21) Drinks (21) Bevande (20) Napoje (20) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Gratin (14) Pancakes (14) Zapiekanka (14) Akcje kulinarne (13) Le crepes (13) Naleśniki (13) Preserves (10) Przetwory (10) Konkurs (9) Confetture (6) Biscotti salati (5) Marmellate (5) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Śniadanie (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

01/03/2018

Budyń z sokiem buraczanym - Beetroot Custard Recipe - Budino al succo di rapa rossa

Smakołyki Angeli via Facebook
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
750 g mleka pełnego lub roślinnego/ 36 oz milk or vegetable milk/ 750 g di latte o latte di soya
1 żółtko/ 1 egg yolk / 1 tuorlo
cukier do smaku/sugar to taste/ zucchero a piacere
1-2 łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej/ 1-2 tbs corn starch/ 1-2 cucchiai di maizena
2 łyżki mąki pszennej/ 2 tbs white all purpose flour/ 2 cucchiai di farina 00
wanilia/ 1 ts vanilla extract/ vaniglia
 1 łyżeczka masła/ 1 ts butter/ 1 cucchiaino di burro
+
sok wyciskany z buraka/ beetroot juice/ succo di rapa rossa

Polski
Wykonanie: Zagotować mleko z łyżeczką masła. W międzyczasie mikserem ubić żółtko z odrobiną mleka, mąkami i cukrem. Gdy mleko będzie się gotować, stopniowo wlewać masę do mleka, ciągle miksując lub mieszając, doprowadzić do uzyskania gęstego kremu (ok. 3 minuty) i odstawić z ognia. Salaterki skropić sokiem buraczanym, wlać budyń i udekorować sokiem buraczanym.

English 
Directions:  Pour the milk into a heavy-bottomed pan on a gentle heat. Stir, then add the butter and bring to a very gentle simmer, do not allow it to boil. Meanwhile, beat the yolk, sugar, flour, a bit of milk with the starch together in a bowl. Allow the milk to boil. Once it is boiling, pour the yolk mixture, stirring vigourously as you do so. Turn the heat right down and continue stirring up to 3 minutes. Pour in onto small bowls sprinkled with beetroot juice and decorate each bowlful with the juice.

Italiano 
Come si fa: Mettete il latte ed il burro in una pentola a bollire. Nel frattempo unite la farina con la fecola, il tuorlo, le uova,  lo zucchero, un po' di latte e sbattete il tutto con la frusta elettrica. Appena il latte comincerà a bollire versate il composto, mescolando o sbattendo senza pausa fino ad ottenere una crema. Abbassate il fuoco e mescolate per altri 3 minuti. Mettere il budino nelle ciotole con un po' di succo di barba rossa e decorare con delle gocciole di succo...



Przepis bierze udział w mojej poniższej akcji kulinarnej: