Labels

Lunch (200) Pranzo (199) Obiad (193) Cena (163) Cakes (147) Ciasta (145) Torte (141) Tea cakes (137) Ciastka (130) Dolcetti (126) Supper (118) Dolci (99) Kolacja (98) Cookies (96) Desery (91) Desserts (91) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (34) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Contorni (24) Drinks (24) Bevande (23) Napoje (23) Breakfasts (22) Antipasti (21) Przystawki (20) Starters (20) Pancakes (17) Pizza (17) Akcje kulinarne (16) Le crepes (16) Naleśniki (16) Gratin (14) Zapiekanka (14) Preserves (11) Przetwory (11) Konkurs (10) Confetture (7) Marmellate (6) Biscotti salati (5) Colazioni (3) Śniadanie (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

01/03/2018

Spaghetti jak w Cascia - Spaghetti from Cascia - Spaghetti alla Casciana

Smakołyki Angeli via Facebook
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
(na 4 osoby/serves 4/ per 4 persone)
350 g spaghetti np. razowe/ 12 oz spaghetti/ 350 g di spaghetti (integrali)
2 łyżki suszu z Cascia*/ 2 tbs dried herbs from Cascia**/ 2 cucchiai di spaghettata alla Casciana***
1 cebula/ 1 onion/ 1 cipolla
sos pomidorowy/ tomato sauce/ salsa di pomodoro
olej z oliwek/ olive oil/ olio d'oliva q.b.
parmezan do posypania/ parmesan to sprinkle/ parmigiano q. b.
sól do smaku/ salt to taste/ sale a piacere

*suszone: siekana zielona pietruszka, pomidory, mięta, czosnek, borowiki, chili, trufla letnia
**dried: chopped parsley, tomatoes, garlic, porcini mushrooms, chillies, summer black truffle
*** secchi: prezzemolo tritato secco, pomodoro, mentuccia, tartufo nero estivo, aglio, fungi porcini

Polski
Wykonanie: Usmażyć cebulę na oliwie i zaspać suszem i zalać sosem pomidorowym, doprowadzić do ugotowania składników suszu, doprawić solą do smaku. Ugotować makaron al dente (dla mnie spaghetti są za długie, więc przed gotowaniem łamię je na 2 lub 3 części) i wymieszać z aromatycznym sosem. Posypać startym parmezanem i popijać dobrym winem ;-).

Przepis skatalogowałam na moim blogu, katalogu przepisów kulinarnych miast i wsi, pt. Lokalne smakołyki. 

English
Method: Fry the onion in oil over medium heat and add the herbs with the sauce, make everything boil until the mushrooms are cooked Add salt to taste. Then cook the spaghetti: when the pasta water comes to a boil, salt it and cook the spaghetti. Drain the spaghetti and turn it out into the skillet, stir the spaghetti to mix it well with the aromatic sauce and serve it with Parmesan cheese.

Italiano
Come si fa: Mettere a bollire l'acqua per la pasta. Rosolare la cipolla con un filo d'olio, aggiungere la spaghettata e il sugo, far bollire finché i fungi secchi non diventino ben cotti.  Cuocere gli spaghetti un po' prima, mescolare il tutto e servite con il parmigiano grattugiato a piacere.

Fot. Smakołyki Angeli, Cascia, ścieżka św. Rity,
 która prowadzi z Cascia do Roccaporena/
 Sentiero di Santa Rita/ Saint Rita's Footpath
Susz, tzw. spaghettata wg lokalnej produkcji z Casci i okolic/
La spaghettata originale venduta nelle botteghe di Cascia/
Dried herbs and mushroom sold in Cascia