Labels

Lunch (198) Pranzo (197) Obiad (191) Cena (161) Cakes (146) Ciasta (144) Torte (140) Tea cakes (134) Ciastka (127) Dolcetti (123) Supper (116) Dolci (98) Kolacja (97) Cookies (93) Desery (90) Desserts (90) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (34) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Contorni (24) Drinks (24) Bevande (23) Napoje (23) Breakfasts (22) Antipasti (21) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Akcje kulinarne (16) Pancakes (16) Le crepes (15) Naleśniki (15) Gratin (14) Zapiekanka (14) Preserves (11) Przetwory (11) Konkurs (10) Confetture (7) Marmellate (6) Biscotti salati (5) Colazioni (3) Śniadanie (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

05/03/2018

Zapiekane jabłka nadziewane żurawiną - Baked Apples Stuffed With Cranberries Recipe - Mele al forno ai mirtilli rossi (mortella di palude)

Smakołyki Angeli na Facebook
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
jabłka/ apples/ mele
konfitura z żurawiny/ cranberry jam/ confettura di mortella di palude
orzechy włoskie/ walnuts or other nuts/ noci
miód/ honey/ miele
masło/ butter/ burro
cynamon/ cinnamon/ cannella

Polski
Wykonanie:  Umyte jabłka (ew. jabłko - ilość zależy od nas) wydrążyć, tj. usunąć tylko wewnętrzną część nasienną, wypełnić ją nadzieniem: odrobiną konfitury żurawinowej, miodu i siekanych orzechów, przykryć niewielką ilością masła i sprószyć cynamonem. Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 180°C ok. 20 minut  lub dłużej, w zależności od wielkości jabłek, im większe, tym dłużej trzymamy je w piekarniku.

English
Method: Wash the apples and core them (if you don't know how, click here). Stuff each apple with a bit of cranberry jam, bee honey, chopped nuts, cover with a small slice of butter and sprinkle with powdered cinnamon.... Bake in 400 °F for about 20 minutes until the apples become soft inside.

Italiano
Come si fa: Lavare le mele, eliminare i noccioli e stufarle con un po' di confettura, miele e noci tritati, coprire con un piccolo pezzo di burro e cospargere con la cannella. Mettere al forno caldo di 180 gradi per circa 20 minuti finché non diventino morbidi dentro. 

Przepis bierze udział w poniższej akcji kulinarnej: