Labels

19/03/2018

Cynamonki owsiane - Soft Cinnamon Oatmeal Cookies - Biscotti di avena alla cannella

#SmakołykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
200 g masła/ 7 oz butter/ 200 g di  burro
3 jajka/ 3 eggs/ 3 uova
1.5 szklanki cukru trzcinowego/ 1.5 cup cane sugar/ 51.5 di tazza di zucchero di canna
1 szklanka mąki/ 1 cup all purpose flour / 125 g di farina
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia/ 1 flat ts baking powder/ 1 cucchiaino raso di lievito
1 szklanka płatków owsianych/ 1 cup rolled oats/ 1 tazza di fiocchi d'avena
2 szklanki mąki owsianej*/ 2 cups oat flour*/ 2 tazze di farina di avena*
wanilia/ 1 ts vanilla extract/ vaniglia
1.5 łyżeczki cynamonu/ 1.5 ts cinnamon/ 1.5 di cucchiaino di cannella
rodzynki/ raisins/ uvetta

*lub mielonych płatków owsianych/ *or ground rolled oats/ * oppure fiocchi di avena maccinati

Polski
Wykonanie: Wyrobić ciasto kruche, utworzyć kulki wielkości orzecha włoskiego, nabierając ciasto łyżeczką do herbaty i upiec. Można wypełnić kulki rodzynkami. Ja upiekłam pół na pół, jedne wypełnione rodzynkami, drugie bez rodzynek. Piec w 180 °C ok. 10 -15 minut. Ściągnąć z blachy, podważając nożem lub szpachelką, gdy są jeszcze ciepłe. Ciasteczka te, inaczej "józefki" czy też "zefliczki", nadają się idealnie na św. Józefa, zachowują świeżość w hermetycznej puszce aż do Świąt, choć pewnie na Wielkanoc trzeba będzie upiec je ponownie :). 

English
Directions: Make a dough and make walnut size balls. You can stuff the balls with raisins if you like. Bake them at 350°F for about 10-15 minutes. Take them off the baking sheet when still slighthly hot. These cookies are perfect for Saint Joseph's Day and can be kept in a tin till the Easter. 

Italiano 
Come si fa: Lavorare l'impasto con tutti gli ingredienti e formare piccole palline della grandezza di una noce prendendo l'impasto con un cucchiaino da caffè. Si può farcire le palline con le uvetta. Cuocere nel forno già caldo a 180° C per circa 10-15 minuti. Togliere dalla teglia quando sono ancora caldi. Questi dolcetti sono ideali per la festa di San Giuseppe, bisogna conservarli in una scatola chiusa così rimangono freschi fino alla Pasqua.


Przepis bierze udział w poniższej akcji kulinarnej:

No comments:

Post a Comment