Labels

Lunch (188) Pranzo (188) Obiad (182) Cena (151) Cakes (143) Ciasta (141) Torte (137) Tea cakes (128) Ciastka (121) Dolcetti (117) Supper (108) Dolci (93) Kolacja (93) Cookies (87) Desery (85) Desserts (85) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (33) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (25) Zupy (25) Contorni (24) Minestroni (24) Antipasti (21) Breakfasts (21) Drinks (21) Bevande (20) Napoje (20) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Gratin (14) Pancakes (14) Zapiekanka (14) Akcje kulinarne (13) Le crepes (13) Naleśniki (13) Preserves (10) Przetwory (10) Konkurs (9) Confetture (6) Biscotti salati (5) Marmellate (5) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Śniadanie (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

06/03/2018

Ciasto buraczano-czekoladowe z migdałami i orzechami - Chocolate & Beetroot Cake Recipe - Torta alla barbabietola con cioccolato e cocco

Smakołyki Angeli via Facebook
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
250 g startych gotowanych buraków/ 8.8 oz grated cooked beetroots/ 250 g di barbabietole lesse
3-4 łyżki mąki/ 3-4 tbs plain white flour/ 3-4 cucchiai di farina
150 g mielonych lub siekanych migdałów/ 5.2 oz chopped almonds/ 150 g di mandorle frullate
150 g siekanej czekolady orzechowej/ 5.2 chopped dark and hazelnut chocolate/ 150 g di cioccolato fondente con le nocciole
100 g masła/ 3.5 oz butter/ 100 g di burro fuso
70 ml oliwy lub oleju/ 70 ml olive oil/ 70 ml di olio di oliva
4 jajka/ 4 eggs/ 4 uova
130 g cukru/ 4.5 oz sugar/ 130 g di zucchero
3-4 łyżki wiórek kokosowych/ 3-4 tbs coconut flour/ 3-4 cucchiai di farina di cocco
1 łyżeczka proszku do pieczenia/ 1 ts baking powder/ 1 cucchiaino di lievito
1 łyżeczka cynamonu/ 1 ts cinnamon/ 1 cucchiaino di cannella
1 cukier waniliowy/ 1 ts vanilla extract/ 1 bustina di vaniglia
1 łyżka kakao/ 1 tbs cocoa/ 1 cucchiaino di cacao
+
70 g gorzkiej czekolady/ 2 oz dark chocolate/ 70 g cioccolato fondente
orzechy włoskie i laskowe/ walnuts and hazelnuts/ noce e nocciole
wiórki kokosowe/ coconut flour/ farina di cocco

Polski: 
Wykonanie: Ubić do jajka z cukrem i cukrem waniliowym, potem stopniowo dodawać miękkie masło, oliwę, buraki z migdałami, mąkę, wiórki, czekoladę i kakao, cynamon i wymieszać na wolnych obrotach. Wlać do natłuszczonej formy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180° przed ok. 40 minut. Polać rozpuszczoną czekoladą, ozdobić siekanymi orzechami i wiórkami. 

English 
Method: Beat the eggs with sugar. Gradually add molten butter, olive oil, almonds, beetroots, coconut flour, wheat flour and baking powder, vanilla extract, chocolate, cocoa, cinnamon and mix everything well. Pour batter into a form. Bake at 360° F for about 40 minutes. Decorate the cake with melted chocolate, chopped nuts and coconut flour. 

Italiano 
Come si fa: Sbattete le uova e lo zucchero. Poi gradualmente unite il burro fuso, l'olio d'oliva, la farina mescolata con il lievito, il cacao, la cannella, le mandorle, il cioccolato, la farina di cocco e le rape cotte frullate. Versare l'impasto nello stampo. Infornare in forno preriscaldato a 180° per circa 40 minuti. Decorare la torta con il cioccolato sciolto a bagnomaria, le noci e nocciole a pezzi e la farina di cocco.


Źródło:/Source:/La ricetta originale:
Cucina Naturale, ottobre 2017, p. 64.

Przepis bierze udział w poniższej akacji kulinarnej: