Labels

15/11/2018

Rolada kokosowa bez pieczenia - Coconut Roll Recipe - Salame al cocco

#SmakołykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti:

część kakaowa/ cocoa base/ impasto di cacao
herbatniki/ cookies/ biscotti
4 łyżki cukru pudru (trzcinowego)/ 4 tbs (cane) icing sugar/ 4 cucchiai zucchero a velo (di canna)
4 łyżki kakao/ 4 tbs cocoa/ 4 cucchiai di cacao
50 g masła/ 2 oz butter/ 50 g di cacao
woda lub mleko kokosowe/ cocoa milk/ latte di cocco

część kokosowa/ coconut filling/ ripieno di cocco
200 g wiórek kokosowych lub startego kokosa/ 7 oz coconut flakes/ 200 g di farina di cocco
150 g masła lub oleju kokosowego/ 5 oz butter or coconut oil/ 150 g di burro o olio di cocco
cukier puder do smaku/ icing sugar to taste/ zucchero a velo q.b.
mleko kokosowe/ coconut milk/ latte di cocco

Polski
Wykonanie: Ciastka zetrzeć na tarce lub rozkruszyć i zmieszać ze stopionym masłem, cukrem, kakao i odrobiną wody z orzecha kokosowego lub kupionego mleka kokosowego. Można również dodać trochę wódki lub likieru kokosowego do zaostrzenia smaku. Wymieszać i doprowadzić do zwartej konsystencji, jeśli trzeba dodać ciasteczka. Wyłożyć na papier do pieczenia. Kokos (starty świeży lub wiórki, albo to i to jak u mnie) ubić z masłem i cukrem pudrem, jeśli trzeba dodać wody kokosowej ew. mleka lub wódki czy likieru kokosowego typu malibu, wyłożyć na ciemną warstwę i zawinąć papierem do pieczenia, związać oba końce i wstawić do lodówki na kilka godzin.

English:
Method: Shred the cookies  and mix them with melted butter, sugar, cocoa and if you like, add a small amount of vodka or coconut milk. Place the dark batter onto a baking paper sheet. Mix the coconut flakes with butter, icing sugar and a bit of coconut milk and cover with it the dark batter and roll it with baking paper, close both ends and put it in the fridge for several hours. 

Italiano:
Come si fa: Schiacciare i biscotti e mescolarli con il burro fuso, cacao lo zucchero, un po' di latte di cocco ed anche si possono aggiungere 1-2 cucchiai di vodka. Mettere la crema scura sulla carta da forno, coprire con la parte bianca: mescolare la farina di cocco con il burro e lo zucchero a velo con l'aggiunta di latte di cocco se necessario oppure un altro po' di vodka e rotolare il tutto nella carta da forno, chiudere su tutti e due i lati e lasciare per qualche ora in frigo. 

 

Przepis bierze udział w poniższej akcji kulinarnej:

2 comments:

  1. Very well displayed. Thanks for the post. It was very interesting.

    ReplyDelete
  2. Thank you very much... I am glad I could help :)

    ReplyDelete