#SmakołykiAngeli #leprelibatezzediangela #angelasdelicacies |
Składniki/Ingredients/Ingredienti
225 g masła/ 8 oz* salted butter/ 225 g di burro
2 szkl. mąki/ 2 cups all purpose flour/ 2 di tazza di farina grano tenero
1 jajko/ 1 egg/ 1 uovo
1 szklanka cukru/ 1 cup sugar/ 1 tazza di zucchero
cukier waniliowy z prawdziwą wanilią/ 1 ts vanilla extract/ 1 bustina di vaniglia
cukier do posypania/ sugar for icing/ zucchero per cospargere
1 jajko do glazury/ 1 egg for brushing/ 1 uovo per la glassa
* 1 cup butter = 225 g or 8 oz
Polski:
Wykonanie: Ubić masło z cukrem, po czym zmiksować lub ręcznie dobrze wymieszać wszystkie składniki, można dodać szczyptę soli lub użyć solone masło. Rozwałkować ciasto i wykroić okrągłe ciasteczka, można wykroić też środek. Ubić jajko i posmarować nim ciasteczka, oprószyć cukrem i schłodzić w lodówce przez ok. 10 minut. Piec w 180°C przez ok. 10-15 minut.
English
Method: Combine butter and sugar in a large bowl. Mix all the ingredients using a food processor or stir everything well with a spoon. Roll out on a lightly floured sheet of parchment paper. Punch out rounds with large cutter, punch out centers with smaller cutter. Beat remaining egg in a small bowl with 1 tsp water, brush cookies with egg wash and sprinkle with sugar. Freeze to 10 minutes. Bake at 350°F for about 10-15 minutes.
Italiano
Come si fa: Sbattere il burro con lo zucchero, possiamo usare il burro salato come nella ricetta originale. Usando tutti gli ingredienti fare l'impasto. Stendere l'impasto e scavare i cerchi grandi, si puo' anche scavare i piccoli al centro. Sbattere il secondo uovo e pitturare i dolcetti, cospargendoli con lo zucchero. Lasciamoli per circa 10 minuti in frigo prima della cottura. Facciamo cuocere i dolcetti nel forno già caldo a 180°C per 10-15 minuti circa (controllando regolarmente la cottura affinché non si cuociano troppo).
Przepis bierze udział w poniższej akcji kulinarnej:
Kojarzą mi się z tymi kupowanymi w okrągłych puszkach u nas w Polsce na początku lat 90tych. Muszę zrobić.
ReplyDeleteNo tak, pamiętam... dlatego właśnie je upiekłam :). Pozdrawiam serdecznie...
ReplyDelete