Labels

Lunch (200) Pranzo (199) Obiad (193) Cena (163) Cakes (147) Ciasta (145) Torte (141) Tea cakes (136) Ciastka (129) Dolcetti (125) Supper (118) Dolci (99) Kolacja (98) Cookies (95) Desery (91) Desserts (91) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (34) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Contorni (24) Drinks (24) Bevande (23) Napoje (23) Breakfasts (22) Antipasti (21) Przystawki (20) Starters (20) Pancakes (17) Pizza (17) Akcje kulinarne (16) Le crepes (16) Naleśniki (16) Gratin (14) Zapiekanka (14) Preserves (11) Przetwory (11) Konkurs (10) Confetture (7) Marmellate (6) Biscotti salati (5) Colazioni (3) Śniadanie (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

13/11/2018

Duńskie ciastka maślane - Danish Salted-Butter Cookies - Biscotti danesi al burro

Smakołyki Angeli na Facebooku
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
225 g masła/ 8 oz* salted butter/ 225 g di burro
2  szkl. mąki/ 2 cups all purpose flour/ 2 di tazza di farina grano tenero
1 jajko/ 1 egg/ 1 uovo
1 szklanka cukru/ 1 cup sugar/ 1 tazza di zucchero
cukier waniliowy z prawdziwą wanilią/ 1 ts vanilla extract/ 1 bustina di vaniglia
cukier do posypania/ sugar for icing/ zucchero per cospargere
1 jajko do glazury/ 1 egg for brushing/ 1 uovo per la glassa

* 1 cup butter = 225 g or 8 oz

Polski:
Wykonanie: Ubić masło z cukrem, po czym zmiksować lub ręcznie dobrze wymieszać wszystkie składniki, można dodać szczyptę soli lub użyć solone masło. Rozwałkować ciasto i wykroić okrągłe ciasteczka, można wykroić też środek. Ubić jajko i posmarować nim ciasteczka, oprószyć cukrem i schłodzić w lodówce przez ok. 10 minut. Piec w 180°C przez ok. 10-15 minut. 

English
Method: Combine butter and sugar in a large bowl. Mix all the ingredients using a food processor or stir everything well with a spoon. Roll out on a lightly floured sheet of parchment paper. Punch out rounds with large cutter, punch out centers with smaller cutter. Beat remaining egg in a small bowl with 1 tsp water, brush cookies with egg wash and sprinkle with sugar.  Freeze to 10 minutes. Bake at 350°F for about 10-15 minutes.

Italiano
Come si fa: Sbattere il burro con lo zucchero, possiamo usare il burro salato come nella ricetta originale. Usando tutti gli ingredienti fare l'impasto. Stendere l'impasto e scavare i cerchi grandi, si puo' anche scavare i piccoli al centro. Sbattere il secondo uovo e pitturare i dolcetti, cospargendoli con lo zucchero. Lasciamoli per circa 10 minuti in frigo prima della cottura. Facciamo cuocere i dolcetti nel forno già caldo a 180°C per 10-15 minuti circa (controllando regolarmente la cottura affinché non si cuociano troppo).

 
Źródło przepisu:/Recipe source:/La ricetta originale:

Przepis bierze udział w poniższej akcji kulinarnej: