#SmakołykiAngeli #leprelibatezzediangela #angelasdelicacies |
Składniki/Ingredients/Ingredienti
50 g mąki żytniej/ 2 oz rye flour/ 50 g di farina di segale
350 g mąki wielozbożowej/ 12.3 oz multi cereal flour/ 350 g di farina di multicereali
100 g mąki orkiszowej/ 3.5 oz spelt flour/ 100 g di farina di farro spelta
400 ml letniej wody/ 400 ml lukewarm water/ 400 ml di acqua tiepida
3 łyżki oliwy z oliwek/ 3 tbs olive oil/ 3 cucchiai di olio d'oliva
paczka suszonego zakwasu pszennego/ 1 pack dry yeast/ 1 bustina di lievito di birra in polvere
1.5 łyżeczki soli/ 1.5 tsp salt/ 1.5 di cucchiaino di sale
1 łyżeczka cukru/ 1 ts sugar/ 1 cucchiaino di zucchero
garść świeżej mięty/ handful fresh mint/ un mazzo di menta fresca
trochę świeżej pietruszki/ fresh parsley/ prezzemolo fresco
trochę świeżego selera naciowego/ fresh celery/ sedano foglie
garść pestek z dyni/ handful pumpkin seeds/ 20-50 g si semi di zucca
płatki owsiane do posypania/ oat flakes to cover/ fiocchi di avena per decorare
Polski:
Wykonanie: Zblendować miętę wraz z pietruszką i selerem w cieplej wodzie. Wymieszać widelcem mąki, zakwas i, dodając po trochu zielonej wody i soli, wyrobić ciasto (najlepiej mikserem, używając końcówki do ciasta drożdżowego) z ciepłych składników, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyruszenia (najlepiej pod pierzynkę) na 60 minut, by podwoiło objętość. Po tym czasie dodać 2 łyżki oliwy i ziarna, ponownie wyrobić i włożyć do keksownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pokropionej 1 łyżką oliwy. Wierzch ciasta posypać płatami owsianymi, pomalować pędzelkiem zanurzonym w wodzie i posypać mąką orkiszową, znów przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. Piec przez 15 minut w 220°C , a potem zmniejszyć do 190°C i piec jeszcze ok. 30 minut. Wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do ostudzenia.
English:
Method: Blend the fresh mint leaves, parsley and celery with lukewarm water. Then, stir the dough ingredients (besides the seeds and olive oil) with a fork, adding the green water at a time. Make a dough and leave it in a bowl, covered with a wet towel, in some warm place until doubles its size. Then add the seeds and 2 table spoons olive oil and make a dough again, then place it into a baking tin sprinkled with the remaining tablespoon of olive oil and leave it to double its size. Cover the surface with 1 tb water and oat flakes and sprinkle with the spelt flour. Bake it first at 430°F for 15 minutes and then turn into 370°F and bake for another 30 minutes.
Italiano:
Come si fa: Frullare la menta, il prezzemolo ed il sedano con l'acqua tiepida. Versare le farine in una terrina e mescolarvi il lievito madre secco. Amalgamare il tutto con una forchetta, aggiungendo un po' per volta l'acqua verde tiepida ed il sale e poi con la frusta elettrica adatta per l'impasto del pane. Poi lasciare a riposare, coperto con un canovaccio umido, al caldo per 60 minuti. Mettere un po' di farina sulla spianatoia e lavorare l'impasto per la seconda volta, ma aggiungendo 2 cucchiai di olio ed i semi. Porre a lievitare in luogo tiepido per raddoppiare il volume in una teglia rettangolare con i lati alti, spalmata con 1 cucchiaio di olio, sopra mettere un po di fiocchi di avena, spalmate la superficie con l'acqua e cospargete con un po' di farina di farro spelta. Tagliate delicatamente la superficie col coltello seguendo la lunghezza e cuocere in forno caldo prima a 220°C per 15 minuti ed altro 30 minuti in forno caldo a 190°C.
Przepis bierze udział w miętowej akcji kulinarnej:
"Czuję miętę" cz. IV |
Oraz "nietuczącej" akcji kulinarnej:
No comments:
Post a Comment