Labels

01/03/2019

Makaron żytni z ciecierzycą i dynią - Rye Pasta With Chickpeas And Pumpkin - Penne di segale con zucca e ceci

#SmakołykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients:
makaron żytni razowy/ wholemeal rye penne/ penne di segale integrali
kawałek dyni/ piece of pumpkin/ pezzo di zucca
ugotowana ciecierzyca/ cooked chickpeas/ ceci lessi
1 cebula/ 1 onion/ 1 cipolla
kurkuma/ curcuma/ curcuma
kilka łyżek oliwy z oliwek/ several tbsp olive oil/ alcuni cucchiai di olio d'oliva
sól i pieprz do smaku/ salt & peper to taste/ sale e pepe a piacere
pestki z dyni/ pumpkin seeds/ semi di zucca

Polski
Wykonanie: Cebulę poddusić i ugotować z pokrojoną w kostkę dynią. Doprawić solą, pieprzem i kurkumą do smaku. Makaron (np. penne) ugotować wg przepisu na opakowaniu, najlepiej al dente, mieszamy z dynią i ugotowaną wcześniej ciecierzycą, dodajemy trochę oliwy z oliwek jeśli trzeba, dekorujemy pestkami z dyni, ewentualnie parmezanem.

English:
Directions: Chop the pumpkin and onion and fry them in oil until translucent, add the salt with pepper and curcuma to taste and mix everything well. Cook the pasta al dente and mix it with the cooked vegetables and chickpeas, serve with pumpkin seeds and, if needed, a bit of olive oil or parmesan.

Italiano:
Come si fa: Tagliare la cipolla e la zucca a dadini e soffriggerli con un po' di olio. Aggiungere i semi di zucca, il sale, il pepe e la curcuma a piacere e quando tutto diventerà ben cotto mescolare coi ceci cotti. Cuocere la pasta al dente, mescolare con le verdure con i ceci e servire con  un filo d'olio d'oliva e parmigiano.



Przepis bierze udział w poniższej akcji kulinarnej:

No comments:

Post a Comment