#SmakołykiAngeli #angelasdelicacies #leprelibatezzediangela |
Składniki/Ingredients:
50 g listków świeżej mięty/ 1.7 oz fresh mint leaves/ 50 g di foglie menta fresca
6 łyżek parmezanu (opcjonalnie)/ 6 tbs parmesan cheese (optionally)/ 6 cucchiai di parmigiano
2 łyżki orzechów włoskich/ 2 tbs walnuts/ 2 cucchiai di noci
2 ząbki czosnku/ 2 cloves garlic/ 2 spicchi d'aglio
1/2 szklanki oliwy z oliwek/ 1/2 cup olive oil/ 1/2 di tazza di olio d'oliva
3-4 łyżki mleka (roślinnego)/ 3-4 tbs (plant) milk/ 3-4 cucchiai di latte (vegetale)
sól do smaku/ salt to taste/ sale a piacere
Polski
Wykonanie: Zmiksować wszystkie składniki blenderem/mikserem i najlepiej podawać od razu, np. z ulubionym makaronem lub ziemniakami. Dla osób nietolerujących laktozy itd., pyszne jest i bez sera, jednak w tym wypadku, polecam zwiększyć ilość orzechów. Jeśli zależy nam na przechowaniu pesto, musimy zalać je oliwą/olejem i przechowywać w lodówce do ok. tygodnia, w zamrażalniku do 6-ciu miesięcy. Patrz też: klasyczne, bo z bazylią, pesto z orzechami, pesto z pokrzywy, pesto z cukinii, pesto z cukinii i migdałów.
English:
Directions: Blend all the ingredients together well and serve at once with your favourite kind of pasta or potatoes. If you wish to keep some of the pesto in the fridge, it is possible, but you need to pour some big amount of olive oil onto it and then keep it up to one week, whereas in the freezer you can keep it up to 6 months. Look also: basil pesto with walnuts, nettle pesto recipe, zucchini pesto, zucchini and almonds pesto.
Italiano:
Come si fa: Frullare tutti gli ingredienti insieme (va bene anche senza il parmigiano, ma in questo caso si potranno usare più noci) e servire subito, per esempio con la vostra pasta preferita o semplicemente con le patate lesse. Se lo volete conservare in frigo, dovete versare uno strato di olio in modo da coprire la superficie e tenetelo per massimo una settimana, nel freezer si conserva per 6 mesi. Guarda anche: pesto alla genovese con le noci, pesto all'ortica, pesto di zucchine, pesto di zucchine e mandorle.
Przepis bierze udział w mojej akcji kulinarnej pachnącej miętą:
"Czuję miętę" cz. IV |
Oraz w poniższej akcji kulinarnej:
Musi być niezwykle aromatyczne :)
ReplyDeleteDziękuję, tak jest pyszne... zaskoczyło nas i gości, polecam gorąco! Pozdrawiam serdecznie...
Delete