#SmakołykiAngeli #angelasdelicacies #leprelibatezzediangela |
Składniki /Ingredients/Ingredienti
150 g ugotowanej kaszy jaglanej/ 5 oz cooked millet / 150 g di miglio lesso
100 g wiórek kokosowych/ 3.5 coconut flakes/ 100 g di farina di cocco
50 g miodu/ 2 oz honey/ 50 g di miele
mleko kokosowe (tłuste)/ coconut milk/ latte di cocco
chipsy i wiórki kokosowe/coconut chips and flakes/chips e farina di cocco mescolati
liście świeżej mięty/ fresh mint/ menta fresca
+
opcjonalnie, do smaku/to taste/ a piacere:
2 łyżeczki likieru kokosowego (np. Malibu)/ 2 ts Malibu Rum or other coconut liqueur/ 2 cucchiaini di liquore al cocco, per esempio Malibu
Polski
Wykonanie: Wszystkie składniki, oprócz mieszanki kokosowej (chispy plus wiórki) i mięty, podgrzać w rondelku i wymieszać na jednolitą masę, dodając tyle mleka, by konsystencja była gęsta. Jeśli masa wyda nam się mało tłusta, można dodać masła lub dobrej jakości oleju kokosowego. Odstawić do ostudzenia, najlepiej do lodówki. Uformować kuleczki i dokładnie obtoczyć we wiórkach wymieszanych z chipsami. Udekorować świeżą miętą tuż przed podaniem.
English
Directions: Mix well all the ingredients except coconut mixture and mint to form a dense dough (pour as much coconut milk as necessary, you can also add a bit of coconut oil or butter). Leave the dough to cool in the fridge. Shape the dough into balls by rolling between the palms of your hands. Then roll them in coconut chips and flakes. Decorate them with fresh mint leaves before serving. Keep in the fridge.
Italiano
Come si fa:
Mettere tutti gli ingredienti insieme, tranne i chips e farina di cocco mescolati, per amalgamare l'impasto che deve diventare denso, allora versare poco latte di cocco, se serve aggiungere anche un po' di olio di cocco o burro. Lasciare l'impasto a riposare in frigo per raffreddare. Creare con l'impasto delle palline e passarle nella farina di cocco e chips di cocco. Decorare le praline con menta fresca prima di servirle e conservatele in frigorifero.
No comments:
Post a Comment